Настоящи депутати и бивши министри от ГЕРБ оглавиха във вторник

...
Настоящи депутати и бивши министри от ГЕРБ оглавиха във вторник
Коментари Харесай

ГЕРБ оглави флашмоб пред културното министерство в защита на в. Труд

Настоящи депутати и някогашни министри от ГЕРБ оглавиха във вторник флашмоб пред постройката на Министерството на културата в символ на митинг против решението на страната да изгони всекидневника „ Труд “ от собствен парцел в София.

Преди ден бяха, употребявани от вестника, а издателят му Петьо Блъсков разгласи гражданско непокорство. Става въпрос за спор за дължими от „ Труд “ режийни разноски, почнал още през лятото.

Представителите на някогашната ръководеща партия преобладаваха акцията като измежду тях бяха нейният зам.-председател Тома Биков, някогашният здравен министър Костадин Ангелов, някогашната енергийна министърка Теменужка Петкова и депутатите Маноил Манев, Любен Дилов-син, Асен Балтов, Александър Ненков и други.

Събитието беше режисирано онлайн от пиара на ГЕРБ Никола Николов, който по едно и също време с това го излъчваше в партийната страница във Facebook.

Бившите ръководещи поддържат позицията на Блъсков, че в тази ситуация става въпрос за държавна принуда над опозиционен вестник. От културното министерство пък отвръщат, че „ Труд “ употребява техен парцел без да има договорни връзки с ведомството, а фактическият му наемател е компания, представлявана от сина на Блъсков.

Преди ден издателят на всекидневника удостовери пред медиите, че в действителност има насъбрани отговорности за над 130 000 лева, само че с уточнението, че министерството въобще не си ги е търсило. Заради запечатването на редакцията му, вестникът излезе във вторник със заглавие на първа страница: „ Убиват „ Труд “.

По време на флашмоба представителите на ГЕРБ разпръснаха доста от броевете му пред основния вход на културното министерство.

„ Дойдохме да постелем стълбите на властта с в. „ Труд “. Това явно е мечата на президента Радев. Мечта и на един ваятел, който е културен министър по някакво стичане на събитията, а в действителност той мечтае да е полицай “, съобщи Любен Дилов-син.
 Любен Дилов-син и Тома Биков
Той дефинира изгонването на вестника от държавния парцел като „ принудително деяние по преустановяване на активността на една медия, на най-стария вестник в България “.

Спорът сред Министерството на културата в. „ Труд “ стартира през август, когато Министерството на културата за прекратяването на контракта за наем на офиси в своя постройка, които са отдадени на вестник „ Труд “. Решението провокира остра реакция от страна на изданието, както и обвинявания в посягане против свободата на словото от политици.

Министерството на културата популяризира информация, съгласно която компанията издател на вестника „ Труд Медиа “ ЕООД няма контракт за наем на пространствата. Ведомството уточни, че договорът е подписан с компанията „ Южен кръст 2001 ” ЕООД - друга компания, обвързвана с издателя на в. „ Труд “ Петьо Блъсков. Министерството твърди, че компанията му дължи близо 150 000 лв. за наеми и консумативи.

В понеделник регионалната администрация на София заяви, че договорът сред Министерството на културата и компанията „ Южен кръст 2001 “ е преустановен поради нарушаване на изискванията му.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР