Настъпи най-любимият празник на всички деца – Хелоуин. Честването на

...
Настъпи най-любимият празник на всички деца – Хелоуин. Честването на
Коментари Харесай

Интересни факти за Хелоуин

Настъпи най-любимият празник на всички деца – Хелоуин. Честването на Вси Светии набира все по-голяма известност и у нас.

Хелоуин е единственият ден в годината, в който можем да се позабавляваме по малко по-различен метод и да излезем от общоприетите и личните си граници. През тази нощ всеки поставя маска и потегля на обиколка по тъмните улички в търсене на мощни чувства и лакомства.

С Хелоуин са свързани извънредно забавни обстоятелства. Като да вземем за пример това по какъв начин се е зародил този нехарактерен метод за празнуванe, както и каква е историята му.

Поглед в предишното ни разрешава да открием началото на празника в античен келтски фестивал, празнуван преди повече от 2 000 години. Той се е наричал Самхейн. По време на него келтите палели големи огньове и носели страшни костюми. По този метод те гонели бродещите духове на мъртвите. Денят се чествал на 1-ви ноември, който отбелязвал края на лятото, събирането на реколтата и началото на студената зима. Той се явявал като начало на Новата година.

Според келтското вярване във вечерта на 31-ви границата сред света на живите и мъртвите се размива и духовете от отвъдното се завръщат на Земята. Те носят заболявания и неприятна годишна продукция и би трябвало да бъдат прогонени.

Поверието е пренесено в Съединени американски щати чак през 19 век от емигранти от Шотландия и Ирландия. Празникът толкоз се харесал на локалните, че бързо се трансформирал във всеобщ празник за американците. С течение на времето той почнал да се отбелязва и в останалите англоезични страни, а през днешния ден е известен в целия свят.

 Вси Светии

Празникът се появява с формалното си име „ Хелоуин “ за пръв път през 18-и век в печатно издание. Името е споменатo напълно инцидентно, само че се постанова като главно.

Основната традиция е в нощта против Вси Светии се вършат фенери от издълбана тиква с сложена в нея свещ, с която да бъдат гонени злите сили. Традицията идва от келтското вярване за " Светещия Джак ". Легендата споделя за фермера Джак, който измамил Дявола.

Мързеливият, само че остроумен ирландски фермер съумял да подмами Дявола да се качи на ябълково дърво, след което побързал да надраскал върху кората му кръст. Така Сатаната нямало по какъв начин да слезе и бил заставен да обещае на Джо, че когато почине, няма да вземе душата му.

Когато починал обаче, прегрешенията на Джо били толкоз доста, че не можел да отиде и в Рая. Така се оказал жертван да се скита безконечно измежду тъмнината. Дявола му дал постоянно пламнал въглен от Ада, а Джо издълбал една ряпа и го сложил вътре. В следствие традицията била изменена и огънят към този момент се поставя в тиква.

Освен тиквите и костюмите, неделима част от празника, е въпросът „ Пакост или лакомство “. Той се употребява от децата като опасност, че в случай че стопанинът на къщата не им даде сладка премия, ще създадат пакост.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР