Наскоро палеонтолози откриха фосили на чудовищен летящ динозавър, който имал

...
Наскоро палеонтолози откриха фосили на чудовищен летящ динозавър, който имал
Коментари Харесай

Чудовищни гущери владеели небесата на Румъния преди 70 милиона години

Наскоро палеонтолози откриха фосили на колосален летящ динозавър, който имал толкоз огромна захапка, че евентуално е можел да гълтам плячката си цяла. Макар и формалното име, което съществото получи, да е Hatzegopteryx, то стана бързо известно като летящия тиранозавър.

Костите са открити в румънската област Трансилвания. Смята се, че хвъркатият звяр е живял някъде преди към 70 милиона години. Влечугото имало къса и солидна челюст с ширина към половин метър, с която умерено можело да погълне цяло човешко дете.

Учените към този момент са открили, че Hatzegopteryx бил тип птерозавър - летящо влечуго, което е съществувало по времето на динозаврите. От досегашни проучвания специалистите считат, че множеството птерозаври са се хранили с дребни динозаври или бебета на по-големите типове.

Новите фосили обаче демонстрират, че откритите в Румъния летящи влечуги са имали способността да се хранят с доста по-голяма плячка, почти с размера на кон.

 Hatzegopteryx

Птерозаврите нарастнали до големи размери в интервала на късната креда или към края на епохата на динозаврите. Един от най-известните фосили на сходно летящо влечуго, откриван до в този момент, е в Тексас и е от типа Quetzalcoatlus northropi. Размахът на крилете му бил 12 метра и съгласно изследвания се хранел главно с миди.

Тези големи летящи птици принадлежат към едно семейство, наречено Azdharchids, където всички представители имали една и съща конструкция на тялото – дълги крайници, врат и крила.

Фосилите, открити в Румъния, обаче демонстрират, че летящият ТиРекс бил изключение. Вратът му бил доста по-къс, а костите доста по-здрави и с дебелина към 6 милиметра. Тялото му било натъртено и съгласно калкулации стигало до зашеметяващите за летяща гад 250 кг.

Според откривателите Hatzegopteryx бил преобладаващият див звяр в региона на Югоизточна Европа. Учените са на мнение, че влечугото е живяло в огромни гнездови колонии, сходно на днешните птици. Проуванията на типа обаче занапред предстоят.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР