Наскоро един казахстански журналист - Вадим Борейко, обърна внимание, че

...
Наскоро един казахстански журналист - Вадим Борейко, обърна внимание, че
Коментари Харесай

Златната орда и Трофейното дело в центрофугата на Историята

Наскоро един казахстански публицист - Вадим Борейко, обърна внимание, че думата орда, с която назовават съветските нашественици в Украйна, използвана по този метод, е обидна за тюркоезичните нации. 
Ордата - това е съществено държавно обединяване, сподели журналистът, това значи ред, закон, обичаи. " Орда " се е наричал и военният щаб на хана, където се взимат най-важните решения - къде ще местим стана, къде ще нахлуваме, кого ще колим, на кого и с какви учредения ще желаеме да ни заплаща налог. 
За руснаците и българите изключително значение има Златната орда - държавно обединяване, основано 13 век в кьошето на Монголската империя, което се разраства и се отделя в самостоятелен вектор.

Бату-хан, средновековна китайска рисунка.
***
В езиците и съзнанието на нашите нации " орда " е синоним на " пълчище, паплач, разбойници " - тъй като татарските нашествия били опустошителни, кървави и разорителни. 
Както споделя Валери Петров - какво да се прави, тогавашни нрави. 
Така я разбирали държавността ордите - нахлуваш, колиш, палиш, изнасилваш, грабиш, заробваш. Когото не унищожаваш, отвеждаш в плен. 
Светецът и киевски княз Александър Невски е живял таман по времето на нашествията на Златната орда по съветските земи и сума време прекарал в Ордата. Всъщност Александър Невски е забележителен с това, че пердашил западните нашественици (шведи, немци, литовци) и провеждал сполучливи дипломатически задачи в Златната орда. 
На запад - пердах с Тевтонския медал. На югоизток - пазарлъци с Ордата. 
Част от съветските князе били убивани по време на тия задачи (привикване) в Ордата, а Невски - някак съумял да се разбере с тия кръвожадни ханове, които вземали кръвен налог и други типове държавен рекет, сполучливо се намесвали във вътрешните работи на съветските княжества, определяли кои князе да ръководят, а при гостуванията на князете в ордата ги карали да минават през някакви нехристиянски обреди. Който откаже, го убивали.
В житието на св. Александър Невски написа, че него хановете не го карали да минава през тези унизителни и вероотстъпнически обреди, тъй като доста го уважавали. 
Така или другояче - след последната си (поредна) дипломатическа задача в Ордата Невски се върнал болен и не след дълго починал. 
Тия договаряния с ордата би трябвало да са били много тежки и на горкия светец несъмнено му е било трудно като на Зеленски, когато би трябвало да договаря с съветската страна.
Ала киевският (владимирски и новгородски) княз Александър Невски очевидно е бил по-дипломатичен с ордата, по тази причина летописците, църковниците и потомците го тачат, канонизирали го, та даже станал патрон на огромния храм-паметник в центъра на София. 
Днес съветски въоръжени мъже шетат из Украйна като орда, а някои ги назовават " орки ", с цел да не употребяват в отрицателен смисъл думата орда. Войниците изнасят и пращат към дома перални машини, килими, микровълнови печки и даже тоалетни чинии. 
Точно в същото съветски източници упрекват украинските бойци - и те товарели  камиони и танкове с шкафове, перални, кухненски уреди. И двете страни внушават едно и също за врага - те са небогати, невъзпитани, оголели, оскотяли, по тази причина мародерстват. Украински бойци снимаха пералня в съветски окоп. 
Най-вероятно и от двете страни има фалшификации, но мародерството е действителност.

Руски източници настояват, че на тази фотография украински бойци крадат пералня. 
***
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР