Нашите лагери целят не само предотвратят ромски бракове, а по-скоро

...
Нашите лагери целят не само предотвратят ромски бракове, а по-скоро
Коментари Харесай

Фондация събира ромски момичета на национален образователен лагер

Нашите лагери целят освен предотвратят ромски бракове, а по-скоро да съберат девойки с висок капацитет. Момичета, които са мощни стимулирани за обучение и имат предпочитание да продължат и в университет, само че имащи потребност от малко повече убеденост и хора, които да ги поддържат и да им кажат, че имат вяра в тях.

Това съобщи в студиото на „ Добро утро, Европа “ шефът на фондация „ Арете “ Радостина Чапразова, която е уредник на седмия подред народен учебен лагер за ромски девойки.

„ Очакваме 25 девойки на възраст от 16 до 21 години от цяла България да вземат участие в лагера, който ще се организира от 29 до 31 октомври в Боровец. За този седми подред народен лагер за девойки от ромски генезис аплайваха 55 девойки, само че бяха утвърдени единствено 25 “, уточни Чапразова.

По думите ѝ съвсем 50% от участвалите до момента в лагера девойки са станали студентки, а 57 от тези 69 девойки към този момент са приключили университет, като някои от тях са прависти, а други се развиват доста сполучливо в разнообразни медицински специалности.
Тези национални лагери за ромски девойки са бижуто в нашите стратегии, тъй като те са първите по рода си в България и на Балканите, които обръщат изключително внимание на провокациите, с които се сблъскват девойките от ромски генезис. Лагерите дават на ромските девойки в границите на три дни една доста неангажираща, свободна и доста предпазена среда да развиват умения, да споделят провокации в учебно заведение и общността.
Продължава наклонността за ранни бракове в избрани подгрупи на ромската общественост и отпадане от учебно заведение, означи Чапразова.

Тя добави, че отпадналите от учебно заведение през 2020 година са към 13%, а единствено 21% от ромските дами и девойки са приключили приблизително или висше обучение.

Чапразова уточни, че не са търсили поддръжка от българското държавно управление, а националните лагери за девойки се поддържат през самостоятелни дарения, както и от американското държавно управление.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР