Нашествието на Русия в Украйна не е заварило Финландия неподготвена.

...
Нашествието на Русия в Украйна не е заварило Финландия неподготвена.
Коментари Харесай

Във Финландия Пещерата на Дядо Коледа е и бомбоубежище

Нашествието на Русия в Украйна не е заварило Финландия неподготвена. Даже тематичният парк на Дядо Коледа в неговия „ роден град “ в снежния Север е в подготвеност при положение на нахлуване елфите да се оттеглен и да го върнат към първичната му функционалност на бомбоубежище.

Десетки хиляди посещават всяка година парка в Рованиеми, Лапландия, с цел да се срещнат с Дядо Коледа и да се фотографират с него. Наподобяващите пещера подземни коридори са препълнени с пощенска станция, учебно заведение за елфи, магазини за ръчно направени сувенири, коледни дръвчета и северни елени.

Но главното му предопределение напълно не е празнично. Вдълбано на 50 метра в рид, убежището е в положение да устои на бомбардировка, химическа или нуклеарна офанзива и може да приюти 3600 души. Вътре има походни кревати, пакети за първа помощ и дори съоръжение за прокопаване на тунел към повърхността, ако структурата се срути. Отделен бунар обезпечава вода, само че хората би трябвало да си носят храна. Въпреки че в случай че убежището би трябвало да бъде употребявано, множеството от обвързваните с Дядо Коледа предмети ще би трябвало да бъдат разчистени, някои играчки от магазина за дарове ще бъдат непокътнати за децата, потърсили там сигурност.

„ В случай на рецесия жителите на Рованиеми ще бъдат предпазени тук “, споделя 54-годишният шеф на градската работа за сигурност Тапио Хийтакангас. „ А в случай че дойдат фамилии и би трябвало да останат задълго, това е положително място, що се отнася до удобството на децата “, прибавя той.

Убежището на Дядо Коледа е единствено едно от към 50-те хиляди, построени след двете войни, които скандинавската страна е водила със Съветския съюз през Втората международна война. Използвана всекидневно в спокойно време за плувни басейни, спортни зали или паркинги, тази обширна мрежа е станала част от всекидневния живот във Финландия. Тези обекти могат да бъдат превърнати за часове в заслон за 80 % от 5,5-милионното население, в случай че по 1300-километровата финландско-руска граница избухнат военни дейности и дори при положение на злополучие в нуклеарна апаратура в Русия. Правителството заплаща на частни компании да поддържат спомагателни хранилища с храни, горива и медикаменти.

ПОДОЗРИТЕЛНИТЕ ФИНЛАНДЦИ

Военните мерки също са в центъра на вниманието. Въпреки че броят на професионалните бойци във Финландия е възлизал през предходната година на едвам 19 хиляди, нейната защита се опира на наложителна наборна войска, която във военно време може да доближи 285 хиляди индивида.

След нашествието на Русия в Украйна през февруари Финландия реши да постави завършек на дългогодишната си политика на военна необвързаност и да кандидатства за участие в НАТО. Москва назова това неприятелски ход, който съставлява опасност за нейната сигурност, само че не сподели какви дейности, в случай че има такива, ще предприеме в отговор.

Независима Финландия се бори с Русия в две войни сред 1939 и 1944 година, в които отблъсква опити за навлизане. Но нейното съмнение към източния комшия датира още от така наречен време на Великия яд (Isoviha) – интервал на съветска окупация от 1713 до 1721 година, опустошил страната, когато тя още е била част от Швеция.

На повече от 800 км южно от Рованиеми, в столицата Хелзинки, Томи Раск от градската работа за спешно обмисляне към този момент 25 години приготвя и образова хора по какъв начин да са посрещнат военна офанзива. Хелзинки има под земята команден център, построен през 80-те години, с цел да отбрани ръководството на града от нуклеарен гърмеж, както и към 5500 убежища за гражданска отбрана за елементарните жители. Повечето убежища във Финландия са частни, защото от 40-те години по закон е наложително под всеки жилищен блок да има построено леговище. Само в Хелзинки убежищата могат да поберат към 900 хиляди индивида при население на града от към 650 хиляди.

„ Смятам, че сме подготвени, най-малко аз съм подготвен “, споделя Раск и прибавя: „ Но отново ще кажа, това се отнася единствено за мен. За моето семейство отговорът може да бъде прекомерно друг “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР