Нашата позиция е много ясна – надяваме се Турция в

...
Нашата позиция е много ясна – надяваме се Турция в
Коментари Харесай

Британският посланик посъветва Турция да гледа към НАТО, а не към Русия

Нашата позиция е доста ясна – надяваме се Турция в бъдеще да гледа към съдружниците си в НАТО за интернационално съдействие в отбранителната промишленост, а не към Русия. Това сподели английският дипломат в Анкара сър Доминик Чилкот, съобщи турското издание „ Хюриет дейли нюз”.

Заради покупката на съветски зенитно-ракетни системи С-400 Съединени американски щати извадиха Турция от програмата за стелт изтребители Ф-35 и заплашиха Анкара със сурови наказания. Според Вашингтон съветските ракети са несъвместими със системите на НАТО и съставляват риск за сигурността на Алианса.

Британският дипломат в Анкара също е на това мнение и сподели, че съдействието в отбранителната индустрия е значим съставен елемент на двустранните връзки сред Англия и Турция. Според сър Доминик Чилкот Турция би трябвало да се обръща към натовските си сътрудници във връзка с отбранителните си потребности, а не към Москва. „ В бранша на отбранителната индустрия няма подозрение, че съдействието по плана за изтребителя TF-X е извънредно значимо. Англия е доста ангажирана да работи с Турция в отбранителния сектор”, сподели дипломатът.

Той акцентира, че НАТО има теория по въпроса за закупуването на съоръжение от Русия. „ Съюзниците от НАТО се съгласиха, че не би трябвало да го вършат. Това е позицията и на нашето държавно управление. Ние отстояваме позицията на НАТО, че съдружниците не би трябвало да купуват съоръжение или да употребяват източници на съоръжение от Русия. Има някои изключения от това за тези страни, които имат наследствено съоръжение от дните на Студената война от Русия”, сподели английският дипломат в Турция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР