Населението на Германия застарява. Все повече възрастни германци се нуждаят

...
Населението на Германия застарява. Все повече възрастни германци се нуждаят
Коментари Харесай

Германия разкрива 13 000 нови работни места за болногледачи и медицински сестри

Населението на Германия застарява. Все повече възрастни германци се нуждаят от специфични грижи, а болногледачите и медицинските сестри са прекомерно малко.

В тази връзка през днешния ден в Берлин бе показан проектозакон, чиято цел е да усъвършенства положението в лечебните заведения и старческите домове.

Министърът на опазването на здравето Йенс Шпан упорства да бъдат открити 13 000 нови работни места, а лечебните заведения да бъдат глобени, в случай че не назначават задоволително болногледачи и медицински сестри.

Днес над 30 000 работни позиции в сектора са незаети. Германия се надява да запълни част от свободните позиции с работна ръка от чужбина.

Три милиона – толкоз са през днешния ден възрастните и заболели германци , които се нуждаят от специфични грижи. Очаква се през 2030 година броят им да надвиши 4 милиона, а болногледачите и медицинските сестри са прекомерно малко.

Работещите в сектора са изложени на голям стрес. Времето за пациентите е извънредно незадоволително, освен в лечебните заведения и старческите домове. Същото е и с пациентите, които болногледачите обгрижват по домовете.

Испанката Роза Лопес от няколко години работи като болногледачка в Берлин. Обича работата си, само че среща от ден на ден компликации. На ден обслужва до 30 пациенти. Повечето от тях – самотници.

" Какво да чака човек на 81? Направо си отписан. Ако нямаш семейство, напряко си пренебрегнат ", споделя Ото Матес.

Прегледът не продължава дълго, само че Роза е длъжна и да документира положението на всеки един пациент, а това лишава време. Роза желае да запознае немските политици с компликациите по време на работа и не има вяра, че проектите на здравния министър Йенс Шпан ще проработят.

Той има намерение да назначи още през тази година 8000 нови болногледачи.

" Направо ще си изям шапката, в случай че успее! Ама нямам доверие. Защото болногледачи просто няма. Тепърва би трябвало да се квалифицират, а това трае години. "

Берлин се надява да притегли работна ръка от чужбина. За германците браншът е неприветлив. Работата е тежка, а заплащането неприятно.

В Германия образованието за болногледачи продължава три години. Началната брутна заплата в сектора е към 2000 евро.

Автор: Мария Илчева, Дойче Веле
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР