НАСА изстреля най-мощната си ракета от 50 години насам рано

...
НАСА изстреля най-мощната си ракета от 50 години насам рано
Коментари Харесай

НАСА изстреля ракетата SLS към Луната

НАСА изстреля най-мощната си ракета от 50 години насам рано в сряда, изпращайки капсула без екипаж към небето на 25-дневна задача да обиколи Луната и да се върне безвредно на Земята , оповестява Bloomberg.

Ракетата Space Launch System на организацията с капсула Orion, кацнала на върха ѝ, излетя от стартовата площадка на галактическия център Кенеди на брега на Флорида тъкмо в 1:48 сутринта локално време, нейните четири съществени мотора и двойни твърди бустери осветиха нощното небе.
Мисията, наречена Artemis I (Артемида), бележи встъпителния полет както на ракетата SLS, по този начин и на капсулата на екипажа Orion. И това дава началото на трифазовата стратегия Artemis на НАСА, която е фокусирана върху изпращането на астронавти, в това число първата жена и първия цветнокож човек, назад на повърхността на Луната най-рано до 2025 година



SLS, издигнат от Boeing Co., е предопределен да бъде главното транспортно средство, което ще се употребява за превозване на хора до покрайнините на Луната; капсулата на екипажа Orion е издигната от Lockheed Martin Corp. С изстрелването в сряда НАСА има намерение да покаже, че комбинираните транспортни средства SLS и Orion могат безвредно да правят работата си, преди астронавтите в миналото да се качат на борда.
Около осем минути след излитането SLS навлезе в околоземна орбита и главното ядро ​​на ракетата се отдели от горната част на транспортното средство. Приблизително час и половина след изстрелването моторът на горния стадий ще се възпламени за 18 минути, с цел да изпрати Orion по курса към Луната.

След шест дни Orion ще се приближи на 97 километра от лунната повърхнина, употребявайки гравитацията на Луната, с цел да влезе в удължена орбита. Orion би трябвало да показва, че може да влиза и излиза от лунната орбита, преди да се върне вкъщи, да оцелее при наново влизане в земната атмосфера и да падне в Тихия океан на 11 декември.

Изстрелването в сряда беше третият път през последните два месеца, в който НАСА се пробва да започва тази задача. Първият опит в края на август беше осуетен приключване на водород и неприятно отчитане от температурен датчик на един от главните мотори.
Вторият опит за изстрелване при започване на септември също беше отсрочен, откакто се появи приключване на водород по време на зареждане на пропелант. НАСА смени разваления хардуер на ракетата, преди да опита още веднъж. След това НАСА се надяваше да направи трети опит в края на септември, само че избра да върне галактическия транспортен съд назад в основния си хангар, с цел да го защищити от приближаването на урагана Иън.

НАСА върна ракетата назад към стартовата площадка преди по-малко от две седмици, тъкмо в точния момент за друга стихия, урагана Никол, да удари Флорида. Този път НАСА избра да остави ракетата SLS на стартовата площадка, с цел да устои на бурята. Превозното средство претърпя дребни вреди и инженерите на НАСА го счетоха за готово за полет.

Въпреки това чиновници на НАСА бързо означават, че Артемида I е на първо място подготовка и доста неща към момента могат да се объркат.

" Моля, разберете, това е тестов полет “, сподели Бил Нелсън, админ на НАСА, в изявление преди първия опит за изстрелване.

Стартирането в сряда беше подготвяно повече от десетилетие. Замислена за първи път през 2010 година, SLS в началото беше проектирана да бъде изстреляна още през 2017 година Но с създаването ѝ, която се сблъска с спънки и бюджетът ѝ се разрасна, ракетата остана на земята. Разходите за разработка са скочили от първичните 7 милиарда $ до колосалните към 23 милиарда $, съгласно оценка на Planetary Society.

В същото време създаването на екипажната капсула на Orion претърпя лични закъснения и преразходи. Проверките подчертаха пропуски в ръководството на Boeing и Lockheed Martin на съответните им планове, както и злополуки при тестване и строителство.

Планът е Orion да остане в лунна орбита малко по-малко от седмица. Той носи няколко потребни товара, в това число манекени, които ще оказват помощ да се тества какво би могло да бъде за бъдещите астронавти, пътуващи до дълбокия космос. Той също по този начин съдържа пакет, наименуван Callisto, който включва Amazon Alexa и сензорен екран с Webex на Cisco, с цел да тестват информационни принадлежности, които астронавтите биха могли да употребяват в дълбокия космос един ден.

Корабът също по този начин ще разположи няколко дребни спътника, които ще пътуват в дълбокия космос, тествайки технологии, нужни за навигация или проучване на Луната и нейната радиационна среда. Един от дребните спътници би трябвало да кацне на Луната.

Ако всичко върви по проект, на 11 декември Orion ще подложи на тестване новия си топлинен щит, издържащ на входни температури до 5000 градуса по Фаренхайт, преди капсулата да падне край крайбрежията на Сан Диего. Щитът ще би трябвало да работи безупречно, преди Orion да получи зелена светлина за транспорт на астронавти.

" Основната цел е да тестваме топлинния щит и не можете да тествате това в лаборатория “, сподели Нелсън в изявление.

Източник: Bloomberg / ФОКУС
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР