НАСА изстреля космическия апарат ДАРТ от Калифорния, с който ще

...
НАСА изстреля космическия апарат ДАРТ от Калифорния, с който ще
Коментари Харесай

НАСА изстреля космическия апарат ДАРТ, който ще направи опит да отклони астероид

НАСА изстреля галактическия уред ДАРТ от Калифорния, с който ще направи опит да отклони метеорит като пробна защитна задача против евентуално злополучие за Земята, предават международните осведомителни организации.

Космическият уред ДАРТ (DART - Double Asteroid Redirection Test) беше изстрелян от базата " Ванденберг " с ракета " Фалкон 9 ". Апаратът с размер на дребен автомобил беше освободен минути по-късно, с цел да стартира 10-месечното си пътешестване към далечния космос и да доближи на към 11 милиона км от Земята.

Веднъж стигнал до задачата си, ДАРТ ще тества опцията да бъде изменена траекторията на метеорит с кинетична мощ. Ударен детайл от него ще се насочи с огромна скорост към определения обект, с цел да го отклони от курса задоволително и той повече да не съставлява заплаха за планетата ни.

Камери върху ударния детайл и върху дребен уред, който ще бъде пуснат от ДАРТ към 10 дни преди този момент, ще запишат конфликта и ще изпратят облици до Земята.

Астероидът, към който пътува ДАРТ, не е действителна опасност за Земята и е дребен спрямо провокиралия прелом Чиксулуб преди към 66 милиона години. Според експертите дребните метеорити са по-опасни на доктрина.

https://twitter.com/NASA/status/1463407550087503875
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР