В продължение на няколко стотици години Кахокия в днешен Илинойс

...
В продължение на няколко стотици години Кахокия в днешен Илинойс
Коментари Харесай

МИСТЕРИЯ: Изгубеният град Кахокия е изоставен и все още не знаем защо

В продължение на няколко стотици години Кахокия в сегашен Илинойс кипи от живот. Близо 15 000 души назовават този град собствен дом, само че в края на 14-и век опустява и откривателите към момента нямат визия за какво.

Изследване, оповестено през 2021 година, най-малко съумява да отхвърли една съответна концепция – че обезлесяването и злоупотребата със земята към Кахокия довеждат до несъразмерна ерозия и местността се наводнява и надлежно – става по-малко обитаема.

След като проучват седиментните ядра, събрани край земните могили в Кахокия, експертите откриват, че земята не е трансформирала своята непоклатимост от разцвета на града чак доникъде на 19-и век и индустриалното развиване.

С други думи – хората не го напущат поради естествено злополучие.

“Често се спряга концепцията, че избрани практики при обработването на земята са довели до ерозия и утаяване и са съдействали за всички тези последици, свързани с околната среда – споделя геоархеоложката Кейтлин Ранкин от университета в Илинойс в Урбана Чампейн. – При преразглеждането ѝ обаче не откриваме доказателства за наводнение. “

Могилите, край които се правят самите разкопки, се намират в по-ниски региони и покрай поток – идеално място за евентуално наводняване. Въпреки това откривателите не откриват остатъчни утайки, оставени от сходно естествено злополучие, в земните пластове.

Очевидно е, че жителите на Кахокия изсичат огромно количество дървета (вероятно с цел да основават защитни укрепления). Изследването обаче, оповестено в Geoarcheology през 2021 година, демонстрира, че това не довежда до каквато и да било ерозия и наводняване, което да прогони хората от домовете им.

Кахокия не стопира да гъделичка любознанието на специалистите. Изследване, оповестено през 2020 година, проучва античните човешки лица и открива, че по всяка възможност забележителен брой хора се завръщат в града – доста преди идването на европейските заселници през 16-и век. Т.е. изцяло допустимо е този метрополис да не е стоял зарязан прекомерно дълго.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР