Сексът има множество положителни физически и физиологически ефекти. Той намалява

...
Сексът има множество положителни физически и физиологически ефекти. Той намалява
Коментари Харесай

Всяка година много хора умират по време на или след секс. Патолог обяснява защо

Сексът има голям брой позитивни физически и физиологически резултати. Той понижава високото кръвно налягане, усъвършенства имунната система и спомага за по-добрия сън.

Физическият акт на секса и оргазма отделя хормона окситоцин – така наречен хормон на любовта, който е основен за построяването на доверие и образуването на връзки сред хората.

Съществува обаче и тъмна страна: от време на време хората умират по време на или след секс. За благополучие, това се случва извънредно рядко – сходни случаи съставляват към 0,6 % от всички случаи на неочаквана гибел.

Съществуват голям брой аргументи, заради които това може да се случи. Обикновено е разследване на физическата отмалялост от половата интензивност, както и от медикаменти, да вземем за пример против еректилна дисфункция, от незаконни опиати (кокаин), или и двете.

Рискът от неочаквана сърдечна гибел се усилва с възрастта. Проучване в Германия, осъществено върху 32 000 случая на неочаквана гибел в границите на 33-годишен интервал, открива, че 0,2 % от тях са настъпили по време на полова интензивност.

Внезапната гибел се следи най-често при мъже (на междинна възраст 59 години) и най-честата причина е инфаркт. Изследвания, извършени върху неочакваната сърдечна гибел и половата интензивност в Съединени американски щати, Франция и Южна Корея демонстрират сходни резултати.

Не единствено мъже на междинна възраст

Наскоро обаче откриватели от лондонския университет „ Сейнт Джордж “ откриват, че този феномен не се лимитира само до мъжете на междинна възраст.

Проучването, оповестено в JAMA Cardiology, преглежда неочакваната сърдечна гибел при 6874 случая, постъпили в центъра за сърдечна патология в „ Сейнт Джордж “ в интервала януари 1994 – август 2020 година

От тях 17 (0,2%) настъпват по време или в границите на един час след половата интензивност. Средната възраст на умрелите е 38 години, а дамите съставляват 35% от случаите (стойност, която е много по-висока по отношение на предходните проучвания).

Тези смъртни случаи не са в резултат на инфаркт, както нормално се случва при по-възрастните мъже. При половината от тях (53%) сърцето е обикновено в структурно отношение. Внезапен необикновен сърдечен темп, наименуван неочаквана аритмична гибел, е повода за гибелта.

Дисекция на аортата е втората най-честа причина за гибелта (12%). Тя се предизвиква от разкъсването на най-вътрешния пласт на аортата (интимата) или от кръвоизлив в междинния ѝ пласт (медията), вследствие на което той се разслоява под действието на нарасналото налягане в съда. Резултатът е основаването на подправено (сляпо) пространство, в което стартира да тече артериална кръв.

Останалите случаи са вследствие от структурни аномалии, като да вземем за пример кардиомиопатия (заболяване на сърдечния мускул, при което изпомпването на кръвта до останалите елементи на тялото се затруднява), или от рядка група генетични положения, известни като каналопатии. При последните йонните канали, които дават отговор за пропускането на натрия и калия към и от сърдечните кафези, не работят като хората. Промяната на равнищата на натрий и калий в клетките може да повлияе на електрическия поток през сърдечния мускул и да промени метода, по който бие. Един изменен сърдечен темп може да докара до липса на О2 (микоардиална исхемия) и да провокира неочакван сърдечен арест, при който сърцето просто престава да тупти.

Това ново проучване демонстрира, че неочакваният сърдечен арест при хората под 50-годишна възраст, е вследствие от синдром на неочаквана аритмична гибел или кардиомиопатии.

По-младите възрастни, диагностицирани с тези болести, би трябвало да поговорят със своя кардиолог за рисковете, свързани със половата интензивност.

Ниските случаи на гибел в тези проучвания обаче демонстрира, че рискът е извънредно невисок даже и при хората с съпътстващи сърдечни болести.

Дейвид Гейз, старши преподавател по химична патология в Университета в Уестминистър.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР