Народното събрание задължи министъра на здравеопазването Кирил Ананиев в срок

...
Народното събрание задължи министъра на здравеопазването Кирил Ананиев в срок
Коментари Харесай

НС задължи Ананиев да пише план за болниците при извънредна обстановка

Народното заседание задължи министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев в период до 3 месеца да внесе проект за организацията на работата и финансирането на лечебните заведения при изключителна епидемиологична конюнктура. В период до 6 месеца той би трябвало да извърши и внесе също по този начин разбор на активността на инфекциозните отделения, клиники и лечебни заведения и да изготви и за тях проект за ефикасното им действие при изключителна конюнктура.

Решението бе взето единомислещо от депутатите след разисквания в пленарната зала, инициирани от Българска социалистическа партия. " Не трябваше популацията да бъде сложено в положение на мощен стрес заради ежедневното утринно и от време на време късно вечерно съобщаване на статистически данни, които елементарно можеха да бъдат получени в интернет. Така и не стана ясно за какво в огромните спортни зали бяха разгънати болнични кревати по скица, подобаваща за обстановка при наводняване или земетресение, само че не и за здравно лекуване. Трябваше да бъде направено оптималното за обезпечаване на незадоволителните защитни маски, шлемове, ръкавици и защитни дрехи ", подлага на критика от трибуната доцент Георги Йорданов от левицата.

Здравният министър счита, че след първичните компликации от първите седмици на КОВИД-кризата, страната е основала нужната организация за естественото действие на системата . Той за следващ път увери, че лечебните заведения няма да връщат пари, а методът, по който се финансират за месеците на рецесията, ще бъде ползват до края на септември. Касата превежда на лечебните заведения 85% от средномесечните стойности на осъществената активност за интервала, в който те съвсем не одобряваха пациенти отвън инфектираните с КОВИД-19.

Ананиев разяснява и проблемите с изплащането на спомагателни бонуси в системата за работа на първа линия. Българска социалистическа партия заяви в залата, че чиновниците на районните здравни инспекции не са получили спомагателните си хонорари . Оказа се, че повода е статутът им на държавни чиновници, които получават в допълнение възнаграждение един път на тримесечие. Затова за тях парите ще бъдат изплатени през юли.

Почти 20 млн. лева са разпределени от март насам по лечебни заведения, РЗИ, незабавни центрове, лаборатории и Националния център по заразни и паразитни заболявания под формата на 1000 лева
бонус за работа на първа линия с ковид, демонстрира информация за изплатените хонорари. Най-много медици са получили 1000 лева през май - 4090 души от 73 лечебни заведения, като общата сума е 5.7 млн. лева За съпоставяне през март броят им беше едвам 1718 от 37 лечебни заведения, а на зародилото напрежение Министерство на здравеопазването отвърна, че повода е по-малкият брой случаи при започване на епидемията. През април бонуси взеха 3748 медици от 64 лечебни заведения. От справката се вижда, че чиновниците на РЗИ получават бонуси за март - 651 души, а за април и май липсват от разпределението на средствата.

През април и май като позволена целева група по плана бяха включени и назначените по трудов контракт към общините здравни посредници, припомнят от Министерство на здравеопазването. По тази линия са подписани контракти със 108 общини. След отчитане на осъществената от посредниците активност, на общините ще бъдат възобновени направените разноски – в размер на брутно 610 лева на месец за заплащане на посредник. От ведомството твърдят, че правят незабавна инспекция на всеки подаден сигнал от чиновник за неполучен
бонус.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР