Народното събрание одобри ратификацията на договора за покупка на още

...
Народното събрание одобри ратификацията на договора за покупка на още
Коментари Харесай

Бивш шеф на генщаба разкри подробности за покупката на още машини F-16

Народното заседание утвърди ратификацията на контракта за покупка на още осем изтребителя F-16. Предвижда се за новите машини да се похарчат 1,2 милиарда $, които обаче ще се изплащат разсрочено. България закупи през 2019 година 8 изтребителя F-16 BLOCK 70, само че планът за рационализация на военновъздушните сили изисква минимум 16 машини.

" Абсолютно са нужни. С 8 самолета не може да се води подготовката на задоволителен брой летци, тъй че да се обезпечава задачата еърполисинг. Едно тактическо формирование като ескадрила би трябвало да има 16. България ще има свои военновъздушни сили с един прелестен аероплан на въоръжение ", съобщи някогашният шеф на защитата ген. Константин Попов в изявление за България он ер.
-->
Той посочи, че договорите, които се подписват, са общоприети и че първият и вторият са на сходна цена.

" Ако имаше някакво желание за изнудване, за извиване на ръце, да бъдем длъжници, можеха да ни предложат контракт с доста по-висока цена. Съвсем съзнателно не се купиха някои високоточни оръжия, тъй като на втория стадий можем да ги купим, а не да ги плащаме предплатено. Тези оръжия нашите летци ще бъдат в положение да ги употребяват в крайния стадий на подготовката си ", уточни ген. Попов.

Той повтори думите на министъра на защитата, че цялостни оперативни качества ще имаме чак през 2027-2029 година и изясни, че няма смисъл да държим толкоз дълго муниции, откакто можем да ги платим с втория транш и да икономисаме финансови средства. Според него би било неточност да се похарчат парите на обществото за нещо, което би стояло на склад, в случай, че още не са пристигнали самолетите.

" Правителството на Съединени американски щати е поръчител за осъществяването на контракта. Той е стандартизиран, всички страни го подписват. F-16 лети в доста страни, хиляди бройки има ", безапелационен е гостът.

Ген. Попов счита, че би трябвало да се търси промеждутъчен вид, с цел да се охранява небето на България и Министерството на отбраната трябва да прояви върховен пилотаж и майсторство, с цел да откри най-подходящия вид.

" Войната не е единствено във въздуха. Войната е действителна и ние би трябвало да мислим и за армията, и за системите за сигурност, и за нашата стопанска система, за подготовка на популацията ", акцентира той.

" Обучението на летателния състав стартира преди години, те са в Съединени американски щати, имат стратегия и проекти какъв брой летци по какъв метод ще бъдат готови. Ние имаме доста работа да свършим по структурата на нашите летища – особено на " Граф Игнатиево ". Второ, би трябвало да създадем нужната конструкция за ръководство на този план. Трябва да има хора, които да са особено назначени и да видят по какви процедури и по какъв начин ще се извърши подготовката, поддръжката на самолетите за полети ", добави гостът,

Ген. Попов поясни, че е обикновено, когато дойдат самолетите, летците и екипажите да извършат стиковане, с цел да могат да работят по новите процедури, тъй като това е нов вид аероплан с доста високи технологии и може да отнеме няколко месеца.

" Ние застанахме до потърпевшите, до тези, които са жертва на експанзията и на тях ще оказваме помощ, тъй като в действителност те оказват помощ на нас ", разяснява ген. Попов по въпроса за оръжията, които вероятно ще изпратим в Украйна. И добави, че няма по какъв начин да сме неутрални в защитителен съюз.

" За да си безпристрастен, другите би трябвало да те признаят, че си безпристрастен, другояче ти да развееш белия флаг - напълно не значи това ", добави той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР