Народният представител Иван Белчев зададе въпрос към транспортния министърВ качеството

...
Народният представител Иван Белчев зададе въпрос към транспортния министърВ качеството
Коментари Харесай

Какво ще представлява Интермодалния терминал в Русе?

Народният представител Иван Белчев зададе въпрос към транспортния министър

В качеството си на депутат зададох въпрос за Интермодалния терминал в Русе към министъра на превоза и известията, господин Христо Алексиев, написа Иван Белчев във Facebook.

Той разгласява отговора му, от който става по-ясно за първичния и предстоящ потенциал на терминала, новата гара на Русе, спомагателния паркинг за тирове и маршрутите на влаковите композиции.

По план,,Изграждане на интермодален терминал в Северен централен регион на обмисляне в България - Русе “, финансиран по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) е планувано осъществяване на базова и довеждаща инфраструктури, които да обезпечат първичен потенциал на терминала при естествена употреба от 57 600 ТЕУ/година. За информация -1 ТЕУ (стандартна еквивалентна единица) се равнява на 20 футов (6,1 метра) общоприет резервоар.

Дневният потенциал зависи от спецификата на товаро-разтоварните интервенции, само че при общоприета употреба може да се обработват почти по две влакови композиции (пълно товарене и разтоварване) дневно или към 240 ТЕУ/ден.

Оперирането на терминала се планува да се прави от самостоятелен концесионер (оператор), определен по реда на Закона за концесиите, който според капиталовата му стратегия ще има опция да развие потенциала на терминала до 230 400 ТЕУ/година.

По плана, финансиран от НПВУ, за потребностите на оперирането на терминала е планувано създаване на нова приемно-отправна гара (Терминална гараРусе - изток) от три приемно-отправни коловоза и един товаро-разтоварен коловоз в терминала.

При привършване на първичния потенциал, ще има алтернатива за доразвиване на терминалната площадка до четири товаро-разтоварни терминала (три нови коловоза), според капиталовата стратегия на бъдещия концесионер (оператор) и постигане на оптимално калкулации потенциал от 230 400 ТЕУ/година.

По плана, финансиран от НПВУ ще бъде построена терминална площадка с приблизителни размери 600/60 м, на която ще оперират мобилните товарачи и ще се складират ТЕУ (контейнери 20 фута, 40 фута, полуремаркета и т.н). Извън очертанията на терминалната площадка се планува създаване на паркинг за тирове за изчакване. Конкретните характерности ще бъдат конкретизирани след правене на Актуализиран общоприет проект и механически план, които са част от дейностите по плана.

В правата на бъдещия концесионер ще бъде да провежда според от типа ТЕУ товаро-разтоварната и складовата активност в границите на терминалната площадка, както и организацията на пропускане в терминала, надлежно паркиране на тирове отвън терминала.

Концесионерът ще може да реализира в допълнение уголемение на терминалната площадка до границите на парцела на НКЖИ и надлежно нарастване на потенциала на складовите площи и опциите на терминала в сходство с капиталовата си стратегия.

След осъществяването на плана, влаковите сформира ще имат опция без прекосяване през натоварената гараРусе - Разпределителна за директна връзка към Дунав мост (Гюргево-север) и Варна - направление север-юг (връзка Североизточна Европа Турция). Връзката със София ще се реализира през гараРусе-Разпределителна.

В допълнение, планът за ИМТ Русе следва да се преглежда като неразделна част от планувания план за създаване на трети смесен (пътно-железопътен) мост над р. Дунав, при Русе - Гюргево. Предварителните действия към този момент са стартирали, като е реализирано съглашение сред МТС, Министерство на регионалното развитие, шефовете на железопътната и пътната инфраструктура, както и община Русе за установяване на области на съдействие и взаимопомощ при подготовката и построяването на оборудването. В допълнение следва и сключване на Споразумение сред България и Румъния за съгласуваност при построяването на моста, в това число и при идентифициране на източниците за финансиране като Механизъм за свързване на Европа, бранш „ Транспорт “ 2021-2027 година и други
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР