Народните представители ще гласуват на второ четене Законопроект за контрол

...
Народните представители ще гласуват на второ четене Законопроект за контрол
Коментари Харесай

Народните представители гласуват забраната за износ на горива от руски петрол

Народните представители ще гласоподават на второ четене Законопроект за надзор за използване на дерогацията за закупуването, вноса или прехвърлянето на недопечен петрол, транспортиран по море, и на нефтопродукти с генезис от Русия или изнесени от Русия, импортиран от Мустафа Карадайъ и група народни представители. Законът предлага възбрана за експорт на недопечен петрол и нефтопродукти, обект на дерогацията, което произлиза от наредбите на съответния правилник, съобщи кореспондент на БГНЕС.
 
Според вносителя цените на горивата са неоспорим инфлационен фактор, оказващ голямо въздействие върху финансовото остойностяване на редица артикули и услуги от първа нужда, имащи значение, както за стандарта на живот в общия смисъл на това разбиране, по този начин и за дословното физическо оцеляване на огромни групи от популацията.
 
В този смисъл, неналичието на механизъм, който да компенсира (ако не напълно, то най-малко частично) съмненията на пазара, в изискванията на форсмажорни условия и неконтролируем прогресивен ценови марж, би основало действителна опасност за обществената и национална сигурност на страната, с мъчно предвидими и евентуално разрушителни форми.
 
Предлага се и режим за облагане по Данък добавена стойност и акцизи, който да подсигурява внасянето в бюджета на дължимите вноски в къс период, което да разреши финансирането на обезщетения за високите цени на горивата. Предвидени са административно-наказателни разпореждания за недеклариране и невнасяне в период дължимите вноски.
 
Депутатите ще гласоподават и Проект на решение за възлагане на министъра на културата предприемане на нужните дейности за разкриване и финансиране на Културно-информационен център на Република България, в град Тараклия, Република Молдова, импортиран от Костадин Костадинов и група народни представители.
 
Вносителят показва, че основаването и действието на Български културно-информационен център в град Тараклия ще способства за съхраняването на националната културна еднаквост на българската общественост там и за трайно развиване на българската просвета и обичаи. Българският културно-информационен център би могъл да провежда курсове по български език, обичаи, фолклорни танци, с което да обхване нашите съграждани отвън учебна възраст.
 
Създаването му ще способства за поддръжка и разширение на активността на съществуващите към този момент културни организации, които нашите сънародници са основали в Тараклия – фолклорен ансанбъл, спектакъл, библиотека и други Ще спомага за популяризирането на националните културни полезности и за разширение присъединяване на Република България в другите форми на интернационално съдействие.
 
Друга точка в дневният ред на народните представители е второ гласоподаване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, импортиран от Ивайло Мирчев и група народни представители. Вносителят показва, че стратегическите обекти и действия, които са от голяма важност за националната сигурност на Република България и които са част от сериозната инфраструктура, следва да бъде предмет на изключително административно контролиране и контрол от страна на българската страна.
 
Липсата на характерна уредба и ред за предприемане на дейности, при положение на опериране на сериозна инфраструктура, с която се заплашва националната сигурност, поддържането на жизненоважни публични функционалности, здравето, сигурността, сигурността икономическото или общественото богатство на популацията, съставлява сериозна заплаха за действието на страната. Гарантиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, в подтекста на ограничаващи ограничения против Руската федерация, наложени в следствие от продължаващата към този момент 10 месеца война в Украйна, както и подхванатите на равнище Европейски съюз ограничения, следва да намерят отражение и в българското законодателство.
 
С актуалното се предлага, по образеца на Германия и Италия, да се вкара механизъм за вдишване на оперативното ръководство върху търговци, които оперират сериозна инфраструктура на територията на Република България, при положение на определяне на условия, които заплашват националната сигурност, публичния ред, доставката на сериозни запаси, нарушение на конкуренцията, при положение на монополно или господстващо състояние или нарушение на въведен от Европейския съюз санкционен режим.
 
Предложената законодателна самодейност подхожда и на цялостната политика на Република България, която въздига стратегическите обекти и сериозна инфраструктура в такива, които подлежат на характерна протекция. Настоящата законодателна самодейност е в сходство с посоченото в Постановление № 181 от 20 юли 2009 година за определянето на стратегическите обекти и действия, които са от голяма важност за националната сигурност, общата политика на Европейския съюз обективирана с Решение (ЕС) 2022/2332 на Съвет от 28 Ноември 2022.
 
Нарушаването на ограничаващите ограничения на Съюза, свързани с търговията, може да способства за противозаконната употреба на естествени запаси в юрисдикцията, против която са ориентирани тези ограничаващи ограничения. В петък депутатите ще гласоподават Проект на решение за промени в състава на секретарите на Четиридесет и осмото Народно заседание, импортиран от Георги Свиленски, както и избор на непрекъснати делегации на Народното събрание в интернационалните организации, предложение импортирано от Десислава Атанасова.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР