Поредица от грешки в действията на охранителите на Роберт Фицо

...
Поредица от грешки в действията на охранителите на Роберт Фицо
Коментари Харесай

Поредица от грешки в действията на охранителите на Роберт Фицо видяха експерти

Поредица от неточности в дейностите на охранителите на Роберт Фицо видяха специалисти. Пропуски са позволени по целия път от стрелбата до евакуацията на ранения. Забавени реакции и даже липса на такива е можело да доведат започнатото от нападателя до съдбовен край.

Първа неточност - простреляният министър председател пада на земята, а охранителите му не взимат ограничения да го предпазят от последващи патрони. Втора неточност - концентрират се единствено върху нападателя. Трета неточност - служители на реда, които прекомерно умерено следят протичащото се. На пръв взор това са изводите от разбора на публикуваните фрагменти от покушението.

Ген. Тодор Коджейков, някогашен шеф на Националната работа за защита: " Виждате го министър председателят пада самичък, през пейката в градинката. Вижте след какъв брой време, дори повече от 3 секунди идват охранителите. Полицаите, несъответстващи, съгласно мен. "

Българска национална телевизия: Полицаите се изтеглят, това прави усещане?

- " Да, несъответстващо се изтеглят и не отиват на местото, където е станал случая, а тъкмо противоположното - бягат. "



Секундите закъснение на охранителите сигурно е можело да костват живота на премиера.

Ген. Тодор Коджейков: " Според това, което сме учили и съгласно това, което е практиката част от екипа обезврежда нападателя, другата част по най-бързият метод извежда охраняемото лице от зоната до най-безопасното място - дали е постройка или някакво скривалище. "

Българска национална телевизия: Можеше ли започнатото да бъде довършено, в случай че имаше втори нападател?

- Разбира се. В тази обстановка, в случай че е имало втори нападател, умерено можеше да довърши започнатото.

Когато целта е съвсем очи в очи с нападател, решен да убива, е мъчно да се реагира и да бъде защитено охранявяното лице.

Ген. Тодор Коджейков: " Времето за реакция е доста малко и фактически не може да се реагира по най-бързия метод стремително да отбиеш револвера или да го хване, само че когато при обстановка, в която стартира да се стреля наложително е да се застане сред оръжието и охраняваното лице. "



фотоси: Българска телеграфна агенция

В случая обаче освен никой не застава сред оръжието и премиера. Суматоха има и при извеждането от мястото на покушението.

Ген. Тодор Коджейков: " Екипът за защита от моя позиция го заварват неопитен. "

Покушението е осъществено на площад, пред относително малко хора, пристигнали особено да поздравят словашкия министър председател. Нападателят е знаел, че той има процедура след формалните си срещи да приказва с хората. Възможно ли е обаче да има задълбочени инспекции и при спонтанни срещи?

Ген. Тодор Коджейков: " Практиката е когато има проведено мероприятие, когато мероприятието е обвързвано със скупчване на доста хора, тогава се вършат КПП-та, контролно пропускателни пунктове. "

Случилото се, съгласно специалистите ще бъде урок освен за първите мъже в европейските страни, само че и за службите, които се изправят пред предизвикването за новите закани и подготовката по какъв начин да им отговорят.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР