Народните представите не успяха да приемат правилника за дейността в

...
Народните представите не успяха да приемат правилника за дейността в
Коментари Харесай

Депутатите се скараха за правилника на НС и не успяха да го приемат |

Народните визиите не съумяха да одобряват правилника за активността в Народно събрание - макар снадки с два часа пленарен ден.

След 4-часов спор депутатите съумяха да стигнат едвам до 23-та страница от плана за устав, който е дълъг общо 119 страници.

Причината: ненадейно зараждащите разногласия към тематики като зеления документ, въвеждането на който не се планува в правилника, управлението и броя на комисиите, както и публичното разискване на законопроектите.

Народните представители от ГЕРБ-СДС вземаха думата прекомерно постоянно. Заради това от " Продължаваме промяната " на няколко пъти ги укориха, че бавят гласуването и решенията. Христо Гаджев пък отговори, че изразяването на позиции от трибуната на Народно събрание освен че е право на депутатите, само че и тяхно обвързване.

Предложенията за преустановяване на дебатите бяха посрещани и с контрапредложения - от " Възраждане " и ГЕРБ-СДС - за удължение на разискванията.

Освен това двете парламентарни групи се оповестиха срещу предлагането на Българска социалистическа партия за наново удължение на пленарното съвещание. 

24 комисии и подозрения за монопол

Спор в пленарната зала породи към съставянето на парламентарни комисии.  " Възраждане ", Движение за права и свободи и ГЕРБ нападнаха ръководещата четворна коалиция поради избирането на ръководители на комисиите. Двете ПГ се усъмниха, че опозицията няма да оглави нито една от тях.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи иронично означи, че по време на социализма еднакъв човек е бил общоприет секретар, ръководител на Министерски съвет на Народна република България, както и на Държавния съвет на Народна република България.

Атанас Славов от Демократична България съобщи, че въобще не може да се слага под въпрос, че всяка партия ще има представител в управлението на комисиите. 

Темата породи поради предлагането на Славов ръководителят и зам.-председателите на Народно събрание да могат да оглавяват комисии. То събра поддръжка в пленарна зала.

Постоянните комисии в Народното събрание ще са общо 24, вместо досегашните 22, взеха решение депутатите. Сред новите са Комисията по туризъм и Комисията за превенция и противопоставяне на корупцията. Антикорупционната комисия ще може на всеки три месеца да изисква отчет от КПКОНПИ, както и да изслушва ръководителя ѝ.

Народно събрание гласоподава и промени в наименованията - от Комисията по енергетиката и климата да отпадна думата " климат ", а от Комисията за цифровизация, електронно ръководство и осведомителни технологии - " цифровизация ".

" Ще превърнем ръководителя на Народно събрание в административно-наказващ орган "

Такава теза изложи Маноил Манев от ГЕРБ във връзка предлагането на Атанас Славов да се носи административна отговорност от лицата, които са поканени за чуване в комисия или в пленарна зала, само че не се явят. 

Предложението беше отхвърлено, както в комисия, по този начин и в зала. 

Мукаддес Налбант пита какво пие Тошко Йорданов

Към края на парламентарното съвещание зам.-председателят на Народно събрание Мукаддес Налбант от Движение за права и свободи попита ръководителя на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов какво пие и изрази вяра, че не е алкохол.

В имитация той ѝ отговори, че жълтата течност в бутилка от вода е чай и предложи Налбант да го помирише, с цел да се убеди.  Тя пък го отвърна, че в пленарна зала и бутилките с вода са неразрешени. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР