Нарастващото откъсване на политическите лидери от населението представлява най-големият риск

...
Нарастващото откъсване на политическите лидери от населението представлява най-големият риск
Коментари Харесай

Рисковете за 2024: Allianz предупреждава за нарастваща политическа пропаст

Нарастващото отделяне на политическите водачи от популацията съставлява най-големият риск в напрегнатата изборна година в световен проект, споделя основният изпълнителен шеф на Allianz Оливър Бате, представен от CNBC. 

Наред с разрастващия се спор в Близкия изток и продължаващата война в Украйна, голям брой други евентуални геополитически разпалвания, дружно с значими избори значат, че политиката е преди всичко в дневния ред за немския осигурителен колос.

Рисковият барометър на Allianz от този месец отбелязва, че през 2023 година политическите опасности са достигнали петгодишен връх, като към 100 страни се смятат за изложени на висока или рискова заплаха от публични безредици.

Очаква се това да се задълбочи през 2024 година на фона на продължаващите стопански усложнения, изключително в " страните с дългова рецесия ". Междувременно има страхове, че протестните групи, защитаващи разнообразни дела, ще провокират огромни разстройства.

Запитан по време на Световния стопански конгрес в Давос какъв съгласно него е главният световен риск сега, Бате уточни неналичието на доверие от страна на хората в техните държавни управления, показва CNBC.

" Видяхте последните избори в Нидерландия, видяхте какво стана във Франция, а обществата се поляризират, тъй като нашите водачи не дават отговор на потребностите на хората ", сподели той.

Миналата година във Франция се организираха всеобщи митинги против пенсионните промени на президента Еманюел Макрон и убийството на младежа Нахел Мерзук от служител на реда, което докара до принуждение и материални вреди.

В отчета на Allianz също се отбелязва, че популистките и извънредно десните политически сили са разширили въздействието си с изборни триумфи в Нидерландия и Словакия, засилвайки очертаващата се наклонност, от 2022 година, насам.

" Италия избра партия с неофашистки корени, Унгария преизбра Виктор Орбан, а извънредно десните Шведски демократи взеха над 20% от гласовете на общите избори ", написа в рисковия барометър.

" Имаме все по-голямо отделяне на политическия хайлайф от работническата класа и от хората, които фактически вървят на работа всеки ден, и това, съгласно мен, е риск номер едно за нашите общества ", съобщи Бате.

" И не забравяйте, че тази година доста хора ще гласоподават, тъй че би трябвало да сме сигурни, че ще го създадат за верните неща, а не просто да излеят гнева си. "

Наред с рисковете, свързани с изборите в Европа и Съединени американски щати, през последните години в голям брой африкански страни също избухнаха спорове. Пример за това е по какъв начин след промяната на режима в Буркина Фасо се случиха сполучливи преврати в Нигер и Габон, отбелязва CNBC.

" Докато тези преврати бяха релативно мирни, в Судан бързо се разраства революция, основно в столицата му Хартум ", споделя Сърджан Тодорович, началник на отдела за решения в региона на политическото принуждение и враждебната среда в Allianz.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР