Напрежението в Нагорни Карабах не стихва, въпреки призива на Съвета

...
Напрежението в Нагорни Карабах не стихва, въпреки призива на Съвета
Коментари Харесай

Арменският посланик: Азербайджан трябва да проумее, че войната няма да промени нищо

Напрежението в Нагорни Карабах не стихва, макар апела на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за неотложно прекъсване на боевете. Тази сряда 15-те страни членки на интернационалната организация приканиха Армения и Азербайджан да седнат на масата на договарянията. В два поредни дни „ Тази заран “ по bTV показва позицията на Азербайджан и Армения.

В сряда на посетители беше посланикът на Азербайджан Наргиз Гурбанова, а този четвъртък в студиото на предаването посланикът на Република Армения Армен Едигарян показа гледната точка на Ереван за подновяването на спора в противоречивата област.

''Има неоспорими обстоятелства, че тази експанзия стартира от Азербайджан и подготовката за нея е почнала доста преди началото на сраженията'', съобщи Едигарян и като доказателство на своите изказвания уточни „ изпълнената с ненавист тирада на президента на Азербайджан от 23 септември “ в Организация на обединените нации. По думите на Едигарян на 25 септември президентът е отказал разполагане на наблюдаващи на ОССЕ в зоната на спора.

Според посланика на Армения през август Азербайджан и Турция са провели взаимни военни учения, като по-късно турските военни са останали на азерска територия. Едигарян е безапелационен, че има присъединяване на военни от Анкара сега на азерската страна в спора. Дипломатът съобщи, че на страната на Баку има джихадисти и терористи, които Азербайдан крие, а като доказателство на своите изказвания уточни репортажи на Би Би Си и отчети на външно министерство на Русия.

Именно намесата на Труция, съгласно Едигарян, разграничава актуалната ескалация на напрежение спрямо предходните, защото в този момент Анкара взе участие директно във военните дейности, а не организира единствено икономическа обсада на Армения.

„ Най-доброто, което Турция може да направи, е да се отдръпна и да не разклаща стабилността в района “, съобщи арменския дипломат.

Едигарян счита, че повода за подновяването на спора е преследването на вътрешнополитически цели от страна на Азербайджан,който се опасява, че измененията в Ереван и „ кадифената гражданска война “, която докара на власт Никол Пашинян и се отрази и на ръководството в Република Арцах (б.р. включително), както е арменското название на Нагорни Карабах, ще се трансферира на територията на прилежащите страни и ще заплаши властта в Баку. По думите на дипломата става въпрос за „ конфликт на една демократична и една властническа страна “.

Едигарян упрекна посланика на Азербайджан Наргиз Гурбанова, че е направила лъжливи изказвания в студиото на bTV, заявявайки, че брачната половинка на арменския министър председател взе участие във военните дейности. Снимката на госпожа Хакопян, която е била показана, е от посещаване при дами кадети от интервала преди започването на военните дейности, твърди дипломатът.

''Азербайджан би трябвало да проумее, че войната няма да промени нищо и да се върне на масата за преговори'', сподели Едигарян, който означи, че в актуалната обстановка първостепенна задача на Армения е отбраната на популацията на Република Арцах.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР