Напрежението около приемането на новия план за реконструкцията на Борисовата

...
Напрежението около приемането на новия план за реконструкцията на Борисовата
Коментари Харесай

Устройствения план на Борисовата градина е на път да бъде „сложен на трупчета“ до есента

Напрежението към приемането на новия проект за реконструкцията на Борисовата градина продължава да пораства. След свадите от преди седмица, когато мълвата за бъдещо застрояване на парка напряко влуди столичния кмет Йорданка Фандъкова, през днешния ден общинският консултант и член на националното управление на Вътрешна македонска революционна организация и ръководител на „ Патриоти за София " в Столичния общински съвет Карлос Контрера прикани градския парламент „ да не пришпорва проекта “. Аргументите му бяха в посока, че сходно бързане носи внушения за задкулисие и ще докара до неточности от вида на „ Графа ".

Контрера предизвести, че по този метод

„ ще подхраним и „ зелените " да основават още подправени вести “.

Според него несъмнено най-ключовият настоящ въпрос е за какво Подробният организационен проект на „ Борисовата градина ", инцидентно или не, беше импортиран за разискване и разглеждане в разгара на предизборната акция. Той акцентира, че датата, която общината е дала за разискване ( 5 юни ) е неуместна и като се изключи че носи внушения за претупване, заради аргументи, отвън прагматичните, само че тя има заплаха да докара до груби неточности и да се стигне до публично неодобрение и вреди за Столична община.

Контрера обърна особено внимание и на спортно-техническата част от парка, която включва стадион „ Българска войска ", стадион „ Юнак ", тенис кортове и други, които съгласно общинския консултант от Вътрешна македонска революционна организация би трябвало да се реконструират съществено, с цел да имат опция децата и младежите на София да спортуват интензивно. Съветниците на Вътрешна македонска революционна организация считат, че периодите за разискване на проекта би трябвало да са надалеч по-дълги, с цел да се даде опция до есента да се преглеждат оферти. И едвам тогава да се отварят опциите за публично разискване и приемане на съответни документи. Всяко друго деяние, съгласно него генерира подправени вести и дава поле за изява на така наречен „ зелени ", които ще употребяват и тази тематика да манипулират обществото, съобщи Контрера.

Тук е моментът да напомним, че предходната седмица спортният министър Красен Кралев разяснява измененията в устройствения проект на Борисовата градина, като посочи, че той не е координиран с министерството, което е един от най-големите притежатели на парцели в парка. Според него, новият проект не предвиждал строителството на нови спортни обекти, което можело да се окаже проблем в близко бъдеще.

Кралев тогава наля масло в огъня с думите, които написа в страницата си във Фейсбук "има съществено разминаване сред нашите проекти за развиване на спортната инфраструктура в Борисовата градина и това, което този проект предлага ".

Това пък открючи разсъжденията на знайни и незнайни еко организации, които незабавно заподозряха, че в Борисовата градина ще изникнат градежи...

Кметът на София Фандъкова беше принудена за следващ път да се изяснява пред обществеността, като сподели, че желае да обърне особено внимание на обстоятелството, че още при възлагането на изработването на проекта, концепцията била да се резервира Борисовата градина. Тя сподели: „ Приемането на проекта е най-важната гаранция, че паркът няма да бъде застрояван и променян фрапантно. Личната ми позиция е, че паркът ще резервира във типа, в който го обичаме “.

Фандъкова ще упорства за промени,

които изцяло да подсигуряват запазването на образа му, а що се отнася до предлагането за създаване на климатично учебно заведение в него, тя го намира за неуместно.

Още през февруари „ Банкеръ “ излезе с обява под заглавие „ Пак алтернатива: Борисовата градина - избавена или застроена “. Това стана след започването на разискването на новия организационен проект от пециализирания състав на Общинския експертен съвет по устройство на територията, в който влизат 67 души и точно те трябваше да се произнесат за плана за развиването на парка.

Разработката на проекта е направена от архитектурното студио "Ковачев архитекти ", което завоюва състезанието за нея още преди две години, само че работата им се забави заради неяснотите, свързани със собствеността на терените в парка. Именно неналичието на обстоен организационен проект и нестихващите мераци за застрояване на разнообразни елементи от най-стария столичен парк от страна на частните притежатели на имоти в него докара до концепцията за изработването му, с цел да могат те да бъдат укротени.

Според концепцията, с която архитектурното студио на арх. Ковачев завоюва състезанието, главната цел на създаването е Борисовата градина да се върне към достоверния си образ от 1936 година. Територията на парка е разграничена на три урегулирани поземлени парцела.

Според тогавашното предложение в по-голямата част на парка е планувана консервация на съществуващата планова комбинация. В резерватната част е залегнало възобновяване на дългата паркова ос от езерото с лилиите. Частични реконструкции се плануват на местата с възобновяване на изчезнали или преместени архитектурни размери. Пълна реорганизация се планува в парковата зона към ул. "Драган Цанков ".

За пространството към Ариана е признато, че от особена значимост е възобновяване по архивни данни на истинския образ на бирарията, в която следва да се предлага главно бира. Архитектите са приели, че измененията, направени от 80-те години, като да вземем за пример музикалния шадраван със светомузика, са възможни. Използването на дъното на езерото за зимна пързалка също остава настоящо и проектантите предлагат да се употребява оптимално цялата му повърхност. Няма да бъде допускано разполагането на преместваеми съоръжени в частта на езерото към Орлов мост, с цел да не се нарушава цялостният образ на комплекса.

Според предложенията резервира мястото си

емблематичното за парка заведение „ Маймунарника “.

Остават и трите дансинга, които съществуват на терена и сега. Това, което може да бъди построено в допълнение, е сцена. Ще бъде позволено да се слагат преместваеми обекти по самостоятелни планове. Рекламните детайли обаче са неразрешени.

На мястото на настоящия ресторант "Веселото село " би трябвало да бъде възобновена детската площадка, а чалгаджийското заведение ще би трябвало да си търси друго място. Предвижда се ново строителство - на терена против Биологическия факултет. На мястото на в този момент разположената там автокъща "Капитолия " ще бъде построена нова постройка, която ще се трансформира в музей "Зелена София " и в административна постройка.

Ресторантът към Националния стадион "Васил Левски " се резервира и се планува цялата зона сред него и мостчето да се употребява лятно време за намерено кафене. За сенници, чадъри и тенти ще се употребяват материали в неутрални цветове - бяло, нюанси на охра и зелено.

Арх. Ковачев ще упорства и за концепцията си конната база на "Спортна София ", която в този момент се намира наоколо до Националния стадион, да бъде изместена към Столичния зоопарк.

Срещу това негово желание обаче се оповестиха пет неправителствени организации, които считат, че достъпът до базата ще се затрудни, в случай че тя бъде преместена.

Тези им съображения обаче не се споделят от проектантите, които са безапелационни, че мястото въз основата не е в центъра на града. Идеята е този терен да бъде озеленен. Такава орис е планувана и за близкия стадион "Юнак ", който стои затворен и е ограден от години. Той би трябвало да бъде затревен, като се резервира формата му на стадион. Според създаването може да се употребява за срещи, концерти, а през зимата - като пързалка.

И защото този проект планува ограничавания за спортните обекти на територията на парка. За Националния стадион и за стадиона на ЦСКА се позволява единствено построяването на преносими козирки на трибуните, а ново строителство не се позволява, това явно не е по усета на спортния министър Кралев.

Очевидно към момента неуточнените ползи на всички заинтригувани страни в този развой, още веднъж ще „ сложат на трупчета “, устройствения проект на Борисовата градина.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР