Напрежението между Външно министерство и посолството на Русия у нас

...
Напрежението между Външно министерство и посолството на Русия у нас
Коментари Харесай

Кремъл се надява президентът Радев да се намеси в спора за 9 септември

Напрежението сред Външно министерство и посолството на Русия у нас във връзка проведената от съветската дипломатическа задача галерия "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма " ескалира. С коментар по тематиката през днешния ден се включи и ръководителят на комисията по интернационалните връзки на Съвета на Руската федерация Владимир Джабаров. Той реагира остро на позицията на българското външно министерство най-много в частта: "щиковете на Съветската войска донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развиване и изолираност от динамичността на процесите в развитите европейски страни ".

"Надявам се, че президентът на България ще съобщи, че това е неприемливо ", съобщи Джабаров пред RT. Според него е аморално да се упреква Русия за това, че е донесла "окупационен режим ". Владимир Джабаров подсети, че мирът в Европа се дължи на Съветския съюз.

Междувременно съветското посолство в България изрази неразбиране във връзка изказването на Външно министерство за изложбата.

„ Тази галерия няма нищо общо с днешния български вътрешнополитически дискурс. Изложбата е ориентирана извънредно към запознаване на българската общност с архивни материали от съветски складове. Дипломатическата задача е обезкуражена от обстоятелството, че са направени публични изказвания, преди да се срещнат с плана “, се споделя в известието на страницата на посолството във Facebook.

Депутатът от Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин също разкритикува формалната позиция на българското министерство.

"МВнР слага под въпрос, да не кажем, че отхвърля ролята на Русия, тогава Съветския съюз, за успеха над нацизма във Втората международна война. Съчетано с обстоятелството, че нито държавното управление, нито Министерство на външните работи си направиха труда да отбележат годишнината от началото на войната, ни кара да се замислим “, разяснява Вигенин.

Припомняме, че в формалната позиция на ведомството се споделя, че страната ни не отхвърля приноса на Съюз на съветските социалистически републики за разгрома на нацизма в Европа. "МВнР няма никакво отношение към тази демонстрация и съветваме съветското посолство да не заема позиция в поддръжка на съмнителна историческа теза ( "освобождение "), която привилегирова единствено някои политически среди в България, защото е интервенция във вътрешнополитическия спор в страната ни. 9-и септември и неговите последствия би трябвало да останат притежание на историците и историческата просвета, с цел да получат цялостна и точна оценка за въздействието върху развиването на България през 20-и век. От позиция на интернационалното право обстоятелствата са ясни: деветосептемврийският прелом е директна последица от оповестяването на война на България от страна на Съюз на съветските социалистически републики на 5 септември 1944 година и последвалото нахлуване на руски войски на територията на неутрална по отношение на Съюз на съветските социалистически републики България ", се споделя още в изказването на министерството, оповестено във вторник.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР