Напрежението между САЩ и Иран нараства на фона на сближаване

...
Напрежението между САЩ и Иран нараства на фона на сближаване
Коментари Харесай

Напрежение между САЩ и Иран на фона на сближаване между Москва и Техеран

Напрежението сред Съединени американски щати и Иран нараства на фона на доближаване сред Москва и Техеран.

Белият дом декларира, че в някои случаи Иран " интензивно улеснява " ракетните и безпилотните офанзиви на подкрепяни от него групировки против американски военни бази в Ирак и Сирия, а президентът Байдън е наредил на Министерството на защитата да се приготви за нови офанзиви и да реагира по подобаващ метод.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби декларира, представен от Reuters, че през последната седмица и изключително през последните няколко дни се следи нарастване на броя на сходни офанзиви, само че Съединени американски щати няма да разрешат похищението против ползите им в района " да останат без последици ".

Съединените щати считат, че тези групировки са подкрепяни от Ислямската революционна армия на Иран (ИРГК) и от иранското държавно управление, което също по този начин продължава да стои зад военните групировки „ Хамас “ и „ Хизбула “.

" Знаем, че Иран следи от близко събитията, а в някои случаи интензивно улеснява тези набези и подтиква други, които може да желаят да се възползват от спора за свое лично положително или за това на Иран ", споделя Кърби.

Наблюдава се увеличение на броя на нападенията против американски сили, откогато спорът в Израел се ускори на 7 октомври, когато бойци от палестинската формация „ Хамас “ нахлуха в южната част на страната.

" Дълбоко сме обезпокоени от опцията за всякаква забележителна ескалация на тези набези през идващите дни ", показва Кърби.

През последните две седмици Байдън изпрати военноморска мощ в Близкия изток, в това число два самолетоносача, други военни кораби и към 2000 морски пехотинци.

Службите удостоверяват терзанията на Белия дом

И тези терзания на Белия дом се удостоверяват от заключенията на американските служби за сигурност. Служители от американската администрация изясняват пред CNN, че разполагат с информация, че подкрепяни от Иран групировки възнамеряват да усилят нападенията против американските сили в Близкия изток, защото Иран се пробва да се възползва от реакцията на района против поддръжката на Съединени американски щати за Израел.

Американските служби за сигурност разполагат с съответни сведения, че групи, подкрепяни от Техеран, могат да ескалират още повече нападенията, защото войната сред Израел и „ Хамас “ продължава и упованията са занапред да се задълбочи.

" Навсякъде мигат червени лампички ", декларира пред CNN американски чиновник в района.

Според длъжностните лица на този стадий Иран наподобява по-скоро предизвиква групите, в сравнение с категорично да ги насочва. Един от чиновниците декларира, че Техеран дава инструкции на групировките, като твърди, че те няма да бъдат осъдени, в случай че продължат да нападат американски или израелски цели.

" Виждаме вероятност за доста по-значителна ескалация против силите и личния състав на Съединени американски щати в близко бъдеще ", споделят от американската администрация. " Иран финансира, въоръжава, оборудва и образова милиции и марионетни сили в целия район. Подготвяме се за тази ескалация - както във връзка с отбраната на нашите сили, по този начин и във връзка с готовността да отговорим уверено. "

Иран поддържа редица марионетни милиции в страни от целия район, макар че не всеки път упражнява цялостен надзор върху тях.

Запитан от CNN в понеделник дали Иран управлява групировките, представителят на Държавния департамент Матю Милър декларира: " Независимо дали ги управляват или не, това са милиции, които те са спонсорирали и за които носят отговорност. "

В предишното ирански марионетни сили са атакували бази, в които се намират американски войски, а Съединени американски щати са отговаряли с въздушни удари против инфраструктурата на групировките, в това число и през този март. Но източниците на медията настояват, че сега " апетитът на иранците за разширение на спора е огромен. Толерантността им към риска е висока. "

Междувременно Съединени американски щати интензивно укрепват защитата си в района. Страната разполага с към 2500 военнослужещи в Ирак и към 900 в Сирия като част от обединението против ИДИЛ, а министърът на защитата Лойд Остин декларира през уикенда, че разполага спомагателни системи за противовъздушна защита в района в отговор на " неотдавнашната ескалация от страна на Иран и неговите марионетни сили " в целия Близък изток. Сред тях са ракетната система Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) и спомагателни батареи Patriot.

В понеделник са свалени два безпилотни самолета, ориентирани против американските сили в Сирия, а предходната седмица поделенията в Ирак и Сирия са изправени пред три обособени офанзиви с дронове от хипотетични ирански прокси групи.

Според чиновниците въпреки да е малко евентуално Иран да желае да влезе в директни бойни дейности с Израел или Съединени американски щати, насочването на негови проксита да нападат американски активи в Близкия изток разрешава на Техеран да резервира въздействието и репутацията си, като в същото време ръководи рисковете от ескалация.

Русия и Иран укрепват връзките си

Всичко това се случва на фона на проява на подсилване на двустранните връзки сред Иран и Русия. От съветското външно министерство показват, че това се случва в атмосфера на взаимно " доверие ", откакто посланик №1 на страната Сергей Лавров е признат от иранския президент Ебрахим Раиси по време на посещаване в Техеран.

" В обичайно доверителна атмосфера бяха разисквани всъщност настоящи аспекти на двустранния дневен ред с акцент върху по-нататъшното създаване на целия комплекс от многостранно руско-иранско партньорство ", се споделя в изказване на външното министерство в приложението за известия Telegram.

Лавров, който отива в Техеран малко след азиатско пътешестване до Китай и Северна Корея, е разискал енергийни и логистични планове с иранския външен министър Хосейн Амирабдоллахиан.

Както е всекидневно за Русия, малко детайлности от диалозите, които се организират на фона на възходящото напрежение в Близкия изток, са обществено оповестени.

Лавров взе участие и в районните договаряния, чийто хазаин е Иран и които целят да вкарат мир в района на Южен Кавказ, откакто предишния месец азербайджанските сили си върнаха отцепническия район Нагорни Карабах и принудиха хиляди етнически арменци да избягат.

Откакто стартира пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 година, Москва се стреми да заздрави връзките си с страни, които обичайно се считат за съдружници на Запада, обвинявайки " груповия Запад ", че се пробва да разбие Русия.

Преди време Украйна прикани Техеран да спре да доставя на Русия смъртоносни безпилотни самолети, които съгласно Киев са изиграли съществена роля в офанзивите на Москва против украински градове и инфраструктура. Първоначално Техеран отхвърли да е доставял на Русия дронове камикадзе " Шахед ", само че по-късно съобщи, че е дал дребен брой преди Москва да стартира войната.

Съединените щати нееднократно са заявявали, че са обезпокоени от " процъфтяващото партньорство в региона на защитата " сред Иран и Русия, което основава опасности освен за Украйна, само че и за съседите на Иран.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР