Напрежението между ръководството на БАН и Института по метеорология и

...
Напрежението между ръководството на БАН и Института по метеорология и
Коментари Харесай

В метеорологичната станция в Сандански работят с морално остаряла техника за минимална заплата

Напрежението сред управлението на Българска академия на науките и Института по метеорология и хидрология(НИМХ) продължава и по всичко проличава, че разривът в връзките е необратим. Днес изтича срокът, който министър председателят Бойко Борисов даде на двете страни за решение на казуса.

Как разногласието отеква в хидрометеорологичната обсерватория в Сандански, която има 100 годишна история? Настояването Национален институт по метеорология и хидрология да напусне Българска академия на науките е срещнало безапелационната поддръжка на работещите в станцията. Вътрешно изследване сред експертите в станцията отпреди две седмици посочило че всички единомислещо желаят обособяване от Академията.

В обсерваторията работят осем служители. Научни служащи и експерти обслужват станцията, която дава най-важната за обществото, страната и бизнеса информация, обвързвана с времето. Още 15 наблюдаващи работят на терен в десетки обитаеми места. Натовареността е двойна, тъй като има доста работа, а няма хора. Елка Терзийска е синоптик от 25 години. Предстои й пенсиониране, само че би останала да работи, тъй като младите напущат. Коментирайки спора сред метеоролозите и Българска академия на науките споделя, че търпимостта е достигнала сериозни стойности.

Разходката из хидрометеорологичната обсерватория би могла да бъде даже част от туристическа обиколка на региона - апаратурата и уредите, с които се мерят индикаторите, са не отречени, а напълно неразрешени от международната метеорологична и хидрологична просвета.  " Положението е в действителност нетърпимо във връзка с финансирането на Института - освен като прехрана, само че и като съоръжение с техника. Работим с тотално остаряла техника, с живачни уреди, които от дълго време са излезли от приложимост в международните мрежи за премерване на показания на времето ", разказва Димитър Хаджиев, който е началник на станцията.  И добавя, че  " заплащането е под всякаква рецензия, а всички чиновници са на и към минималната работна заплата ". 

Основната заплата съгласно структурата на Българска академия на науките за експерт с висше обучение е 575 лв.. По класификатора на Българска академия на науките за административен служащ заплатата е доста по-висока, акцентира с неразбиране експертът. Добавя, че сътрудниците му хидролози със приблизително обучение получават колкото чистачката в Българска академия на науките: " А те вървят по реки, по станции, мерят, връщат се, обработват данните, предават данните. Когато има високи води по реките - отиват и мерят, с целия риск по време на работа. И това - за минималната работна заплата и към нея. "

Още елементи по тематиката чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР