Напрежение около откриването на северномакедонския културен клуб в Благоевград. Инициативата

...
Напрежение около откриването на северномакедонския културен клуб в Благоевград. Инициативата
Коментари Харесай

Напрежение около откриването на македонския културен клуб в Благоевград

Напрежение към откриването на северномакедонския културен клуб в Благоевград. Инициативата е на фондация, записана в Канада, и нямала нищо общо с държавното управление в Скопие, настояват уредниците. За церемонията пристигна делегация на северномакедонската опозиционна партия Вътрешна македонска революционна организация - ДПМНЕ, водена от Християн Мицкоски, съобщи Нова ТВ.

Часове преди македонският клуб да бъде отворен, Благоевград почерня от полиция. Живеещите на улица „ Димитър Димов ” развяха трибагреници от терасите си, а тъкмо против клуба сложиха лика на Цар Борис Трети. Пръв в македонския център дойде основният основател Атанас Мазнев.

Той съобщи, че клубът се финансира от частни лица в Канада, като добави, че чака основаването на културния център да е крачка към признаването на македонско малцинство в България. С задача да пази македонците у нас дойде и водачът на опозицията Християн Мицкоски.

„ И аз мога да доведа родственици на Никола Вапцаров. Мога да донеса трудове, в които излиза наяве, че е македонец ”, съобщи той.

„ Когато е бил задържан, е писал в полицейски въпросник. Там ясно е написал, че майка му и татко му са българи ”, изясни Никола Вапцаров, племенник на поета.

Позицията на фамилията на поета обаче не впечатли създателите на клуба.

След церемонията по откриването вътре в клуба, потегли шествие към централната градска част - първо към паметника на Димитър Благоев до постройката на общината. След него се оказа, че има вреди. Предното стъкло на автомобил по маршрута на македонците беше счупено.

През целия ден пред македонския клуб, на отсрещния тротоар, стоеше галерия с исторически документи и снимки. Подредиха я поддръжниците на Вътрешна македонска революционна организация. Малко по-късно напрежението се придвижи в центъра на Благоевград. Там деятели на Вътрешна македонска революционна организация блокираха паметника на Гоце Делчев, с цел да не разрешат на създателите на клуба да поднесат цветя.

„ Не е правилно, че Никола Вапцаров се е самоопределял като македонец ”, съобщи Яна Воденичарова.

Според съпредседателя на партията Ангел Джамбазки това е антибългарска провокация. Въпреки че полицейски кордони бяха оградили митинга на Вътрешна македонска революционна организация, няколко македонци бяха позволени под ескорт до паметника на Гоце Делчев. И това повиши напрежението, само че до физически конфликти не се стигна.

„ Може да сложите венците под български флагове и без провокации ”, прикани Джамбазки. Македонците не одобриха изискването.

Венците и цветята бяха оставени наоколо до паметника.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР