Направихме изследване сред нашите членове и 85% от тях смятат,

...
Направихме изследване сред нашите членове и 85% от тях смятат,
Коментари Харесай

Президентът на КНСБ Пламен Димитров бие тревога: Очакват ни фалити. Асен Василев е виновен…

Направихме проучване измежду нашите членове и 85% от тях считат, че главните претенции, които би трябвало да се слагат пред политиците, отивайки на избори, пък и пред служебния кабинет до колкото той има лостове за въздействие, изпълнявайки бюджета и имайки обвързване да приготви бюджет за идната година, са приходите, цените и инфлацията. Това са основните и най-важните въпроси. Хората бяха задоволително безапелационни и много ясни.

Така разяснява пред ПИК TV настояванията на КНСБ президентът на синдиката Пламен Димитров.

По думите му инфлацията публично е към 18%, само че от КНСБ са отчели над 50%, а някои артикули минаха и 100%, като да вземем за пример олиото. Затова желаеме приходите да бъдат обезщетени най-малко с 20%. Според синдикалиста, към юни в бранш „ Индустрия “ заплатата е повишена с към 280 лв., по този начин се доближава до компенсиране на инфлацията. Той пресметна че това е малко над 17%.

„ В бранша на услугите обаче имаме 14,5% ръст-под 200 лева нарастване за тези 12 месеца. Там дори формалната инфлация не е покрита. В обществения ceктор и бюджетните системи, там където заплаща държавното управление е най-тежка картината. Асен Василев отхвърли да усили заплатите от началото на тази година след 1 април, когато влезе бюджетът за 2022 година И единственото, което можахме да създадем, с помощта на рационалното болшинство, което се образува при разглеждането на бюджета в в Народното събрание, е да заложим Допълнително 500 милиона от тези 760 милиона, които се заложиха повече разноски, с цел да се дадат в допълнение в доста системи, само че те стигнаха за към 125 лв. прибавяне като приход върху междинната заплата и малко повече за учителите “, акцентира Димитров.

Той означи, че хората демонстрират какво желаят да се прави, а синдикатът единствено следва този курс, като обобщават и проучват данните, с цел да бъдат поставени на масата на ръководещите и работодателите. Според него политиците би трябвало да вземат незабавни ограничения за преодоляване на инфлацията.

„ Не е правилно, че би трябвало единствено да се режат средствата на бюджета, с цел да озаптим растежа на инфлацията. По-скоро регулаторите които в една пазарна икономка би трябвало да са най-важни Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за Финансов надзор и т.н, би трябвало да си влязат във функционалността най-сетне и да създадат транспарантно ценообразуването по цялата верига от производителите до потребителя. Няма пояснение за някой цени. Не единствено за горивата, които неведнъж бяха коментирани и без значение от лекия спад последната седмица-две, само че стопанската система не работи като пазарна и в доста браншове на преработващата индустрия. Земеделието е най-яркият образец. Само 15-20% от това, което заплаща потребителя отива до този който го създава “, безапелационен е президентът на КНСБ.

Той обясни, че енергийните обезщетения са в размер на сред 800 милиона и 1 милиард лв. на месец. По думите му това са големи суми, които се генерират от облагите на енергийните сдружения, освен това единствено на държавните.

Разчетът на бюджета не планува спомагателни разноски за газови обезщетения и за обезщетения на семействата, които би трябвало да понесат по високите цени на дървата. А те освен станаха 200 лв. на кубик, т.е. към този момент са два пъти по-скъпи по отношение на предходната година, само че и има недостиг. Същото се отнася и за парното, което ще нарастне от 1 януари. При сходни растежи на цената на газа, която чакаме да стане галактическа в идващите месеци, няма по какъв начин да избегнем покачване в цената и за парното “, сподели още Димитров.

Според него при подготвянето на бюджета за 2023 година би трябвало да бъдат заложени от януари още обезщетения за тези 20% от семействата, които се отопляват на парно, като по-голямата част от тях са в София.

Димитров означи, че може да забележим банкрутиране на лечебни заведения и учебни заведения, в случай че не им се помогне със сметките за отопление.

„ Без държавно управление ще бъде по-зле, нови избори през зимата ще доведат до отчаяние и Делигитимация на изборната система “, предвижда той. И добави, че акциите на КНСБ не престават по браншове, сектори, райони и предприятия, където не е достигнатото нужното нарастване на заплатите.

„ Няма да има Виденова зима. Но тази инфлация желае реакция във връзка с приходите. Надявам се, че политиците откакто излязоха от София по време на тази акция са си дали сметка, че цените като цяло удрят ниско-доходните семейства. Една част от популацията, която съгласно мен не е по никакъв начин дребна – към 600-700 хиляди до един милион дружно с пенсионерите и работещите небогати на минимални приходи и които са в извънредно тежка ситуация-към тях би трябвало да бъдат ориентирани ограничения за поддръжка “, безапелационен е Пламен Димитров.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР