Напоследък бившият председател на Движението за права за и свободи

...
Напоследък бившият председател на Движението за права за и свободи
Коментари Харесай

Местан: Борисов не може да скъса със Сараите и затова вече политик от миналото

Напоследък някогашният ръководител на Движението за права за и свободи Лютви Местан става все по-търсен събеседник, който да разяснява политическата рецесия в страната. В мненията му все по-често попадат тези за връзката сред Движение за права и свободи и Кремъл, връзките сред Бойко Борисов и Движение за права и свободи, моделът "Ахмед Доган ". Преди дни в телевизионно изявление той сподели в прав текст, че същинското лице на Движение за права и свободи са съветските зависимости и корупционните схеми. В петък бе оповестен и негов диалог , в който повдига завесата за партията, от която бе изпъден след раздор в връзките си с почетния ръководител Ахмед Доган през 2015 година

"ДПС е замислено като корупционно-корпоративен индивид, посредством който Кремъл и някогашните комунисти да управляват политиката на България. Най-важната задача е да се разбие монополът на етническия избор ", споделя Лютви Местан.

Движение за права и свободи - партия с две лица и две крила

"ДПС е не просто партия с две лица, тя е искрено двулична партия. Първото лице е лустрото – лустрото „ Права и свободи “ и след това лустрото „ партия на евроатлантизма “ в България. Зад това лустро обаче се крие действителното, грозно лице на Движение за права и свободи: съветски зависимости и корупционни ползи, проведени в олигархична мрежа ", декларира някогашният водач и сегашен ръководител на партия ДОСТ.

Според него с изключение на две лица – лустро и действителна същина, организацията има и две крила в структурата си. Едното е политическото – с локалните структури, общински, регионални, национално управление, върхът на което е ръководителят, приказвам за интервала след Доган. Но има и бизнес-крило. Крайно време е да се разбере, че политическото крило - даже на равнище ръководител на партията - не е част от бизнес кръга, даже няма стъпка там.

"Но тези крила даже не са равнопоставени, те са в йерархическа взаимозависимост. Истинската тежест, властта, е в бизнес кръга. Естествено, че връхната точка и на двете крила е почетният ръководител Ахмед Доган. Вождът. И това е една съвършена система, при която политическото крило става реализатор на бизнес волята, без да е част от нея. И тъкмо по тази причина е разбираемо, че даже оня, който е ръководител на партията, не знае всичко. Но е вън от всякакво подозрение, че диалогът за бизнес крилото не е диалог за съответните персони. Разговорът е за системата Движение за права и свободи, за Доган. Защо? Защото, в случай че не е Пеевски, ще е някой различен. Важна е системата ", изяснява Местан.

Отношенията с ГЕРБ и Борисов

По думите му за 10 години власт на Бойко Борисов общините, ръководени от ГЕРБ и Движение за права и свободи, са изразходвали милиарди по публични поръчки. Ако Движение за права и свободи е опозиционна партия, по какъв начин е допустимо компаниите да употребяват сензитивен дял от този обществен запас в размер на 40-50 милиарда... А когато Борисов споделя, че не знае имената на членовете на Висш съдебен съвет, може би не лъже, тъй като е отстъпил това на Сараите.

"Борисов не заслужава нито състрадание, нито смекчаващи отговорността му фрази, тъй като пристигна на власт с безапелационното заричане, че ще разгради системата на Сараите, само че излъга гласоподавателите си и вместо да я разгради, стана част от нея. Той позволи Сараите да станат част от системата на властта му ", акцентира Лютви Местан.

Според експредседателя на Движението в името на бизнеса ГЕРБ и Движение за права и свободи са съдружници. Интересно обаче какво става с прословутия инстинкт на Борисов, който доста добре знае, че част от мотивацията на митинга е тъкмо зависимостта му от Сараите.

"В такива обстановки той има резистентен инстикт – освобождава се от зависимости, маха министри, регионални шефове, в това число и дясната си ръка Цветанов. Но в тази ситуация, без значение че инстинктът му подсказва, че политическото му оцеляване минава през ритуалното разкъсване със зависимостите му от Сараите, той няма волята. И да желае, не може да скъса със Сараите и тъкмо по тази причина към този момент е политик от предишното. През 2009 пристигна на власт с позициите си против Доган, 2020-та, най-късно 2021 година ще си отиде от политиката поради зависимостта си от Доган ", споделя още Местан.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР