Напастта COVID-19 е променила традиционно позитивните нагласи на българите в

...
Напастта COVID-19 е променила традиционно позитивните нагласи на българите в
Коментари Харесай

80% от българите: 2020 г. беше лоша за страната

Напастта COVID-19 е трансформирала обичайно позитивните настройки на българите в края на годината. Затова и 80% са на мнение, че 2020 година е била неприятна година за България.

Това демонстрират данни от изследване на " Тренд " по поръчка на в. " 24 часа ", направено в интервала сред 26 ноември и 3 декември посредством изявленията " лице в лице " измежду 1009 души на възраст над 18 години.

В персонален проект за 39 на 100 от българите годината е била добра, а за 47 % - неприятна. Оставаме и песимисти за 2021 година, демонстрира проучването.

Почти равни са дяловете на българите, които са били щастливи (46 на сто) през 2020 година и тези, които не са били (44 процента). Сравнението с 2019 година недвусмислено демонстрира влошена картина, разясняват анализаторите. През предходната година деклариралите, че са щастливи са били 63 %. Демографската конструкция на щастливия българин обаче се резервира през годините. Има напълно ясна взаимозависимост сред възрастта и щастието. Най-младите (18-29 г.) са преди всичко щастливи, като с напредването на възрастта стойностите последователно падат. При над 70-годишните, повече от два пъти са тези, които споделят, че не са били щастливи през 2020 година Тази взаимозависимост значително се дължи на изчерпващата се житейска вероятност при най-възрастните, считат от " Тренд ".

80 на 100 от интервюираните са на мнение, че 2020 година е била неприятна година за България, а единствено 10 % са на противоположното мнение. В относителен проект това прави голяма разлика с оценките от последните няколко години, когато позитивните и отрицателните оценки са били много близки като стойности - към 40 на 100 позитивни и толкоз негативни. Когато стане дума за 2020 година в персонален проект, годината наподобява по-добре, макар че отрицателните оценки още веднъж доминират - за 39 на 100 тя е била добра година, а за 47 % - не. Без подозрение, пандемията от COVID-19 е нанесла вреда за немалка част от българите, разясняват от " Тренд ", като съпоставят, че през последните години, отминаващата година е била добра за към 50-60% от българите, и неприятна единствено за по-малко от една трета.

При оценката на българите за 2020 година прави усещане, че за персоналния и професионален живот доминират неутралните или по-скоро положителните оценки, само че когато стане въпрос за оценка за финансовите благоприятни условия, мнението че годината е била по-скоро неприятна, се споделя от 40 на 100. По всичко проличава, че икономическите вреди нанесени от пандемията са дали резултат върху значително българи. За съпоставяне този % през 2018 и 2019 година е бил 10 пункта по-нисък.

Противоепидемичните ограничения против разпространяването на COVID-19 принудиха значително хора да прекарат повече време у дома, което има и своите положителни страни. Така да вземем за пример през 2020 година 74 на 100 са имали задоволително време за тяхното семейство, до момента в който през 2019 година този дял е бил 65 %.

Въпреки откриването на ваксина против COVID-19, българите остават песимисти за идната 2021 година, сочат данните. Близо една трета считат, че ни чака по-добра година за България, до момента в който 44 на 100 чакат по-лоша година за страната ни. Сравнителните данни сочат недвусмислено, че обичайно българите са положително настроени към идната година, само че по всичко проличава, че не виждаме напълно бързо решение на рецесията към COVID-19. Очакваните стопански последствия от пандемията евентуално също ускоряват песимистичните настройки на българите за идната година. На въпрос за упованията за 2021 година в персонален проект обаче, по-голям дял са на мнение, че това ще е една по-добра година (39 на сто), а 29 % - по-лоша година. И на двата въпроса още веднъж записваме същите демографски зависимости, както при оценката за отминаващата 2020 година Най-младите са най-оптимистично настроени за 2021 година, до момента в който най-възрастните остават най-скептични.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР