Напълно ново финансиране за безвъзмездна помощ от Европейския съюз е

...
Напълно ново финансиране за безвъзмездна помощ от Европейския съюз е
Коментари Харесай

Възстановяване чрез подобряване на енергийната ефективност

Напълно ново финансиране за безплатна помощ от Европейския съюз е програмата REACT-EU.

Чрез нея Европейският фонд за районно развиване (ЕФРР) подкрепя българските дребни и междинни предприятия да се възвръщат от икономическите последствия от разпространяването на пандемията COVID-19.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 136 226 120 лева (69 651 309.16 евро).

Целта е да бъде предоставена фокусирана поддръжка на българските дребни и междинни предприятия, с помощта на която да усъвършенстват енергийната си успеваемост. С този значим инструмент те ще могат да се стабилизират след икономическите земетресения през последните две години и да продължат устойчивото си развиване.

Пълната еластичност на разпоредбите за използване, дружно с финансовото систематизиране и потребление на съществуващите стратегии до 2023 година, са главните детайли, от които зависи сполучливото използване на REACT-EU.

Устойчивите енергийни доставки, понижаване на излъчванията на парникови газове, повишение на сигурността на доставките и понижаване на разноските за импорт са базата, с която може да се увеличи енергийната успеваемост. Те са и средство за увеличение на конкурентоспособността на Европейски Съюз. Енергийната успеваемост е стратегически приоритет за енергийния съюз и Европейски Съюз.

С тези средства дребните и междинни предприятия от бранша на преработващата индустрия ще могат да понижат разноските си за електрическа енергия, природен газ, течни горива или за други енергоносители. Минимален размер на декларираната безплатна финансова помощ за самостоятелен план е 25 000 лева, а оптималният - 150 000 лева

Максималният интензитет на помощта по актуалната процедура е 50%. Проектът ще се извършва по Оперативната стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ (ОПИК) към Министерството на нововъведенията и растежа.

Друга мярка дава безплатна финансова поддръжка на компании с оборот над 500 000 лева По нея още близо 41 млн. лева следва да бъдат изплатени на 815 дребни предприятия за справяне с следствията от пандемията. Всяка от компаниите ще получи по 50 000 лева за възобновяване на направените по време на пандемията оперативни разноски за заплати, материали и консумативи.

„ С 636 от тези предприятия към този момент има подписани контракти и се чака те да получат парите си най-много до три месеца. За останалите 179 утвърдени дребни предприятия стартира процедурата по наддоговаряне. Те ще получат почти 9 млн. лева, които бяха обезпечени в края на предишния месец.

Така общият брой на подкрепените компании по тази мярка на Оперативната стратегия ще стане съвсем 4400. Отпуснатите средства ще надвишават 219 млн. лева Това ще разреши на фирмите да понижат сметките си за сила и ще сътвори условия за устойчивото им развиване “, показва министър Даниел Лорер при представянето на процедурата.

Преференциалните заеми за ликвидна поддръжка и за нови вложения на дребните и междинни предприятия ще бъдат продължени доникъде на годината. Те ще бъдат обезпечени с спомагателни 96.2 млн. лева от Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност “ като част от отговора на Европейски Съюз на пандемията по линия на REACT-EU.

За повече информация: Надя Ванева, Директор корпоративни връзки, 3CON Communications

Тел.: +359 885 373 914 http://3con.eu
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР