Напълно е приключил незаконният ремонт на 209 от общо 418

...
Напълно е приключил незаконният ремонт на 209 от общо 418
Коментари Харесай

ПАК ЩЕТА: ГЕРБ ремонтира незаконно 209 празни язовира, 630 млн. потънаха в чекмеджетата

Напълно е завършил противозаконният ремонт на 209 от общо 418 язовира, за които държавното управление на Бойко Борисов отпусна 630 млн. лева Близо 80% от средствата към този момент са усвоени по чекмеджетата. Това стана ясно на взаимен брифинг на служебните министри на районното развиване арх. Иван Шишков и на стопанската система Никола Стоянов.

Ремонтите на язовирите са ставали без строителни бумаги, без издадено позволение за градеж, без планове или с частични такива и макар че половината са завършили, не са въведени в употреба. По тази причина огромна част от тях и все още са празни, стана ясно от обясненията на арх. Шишков.

„ Това е може би най-мащабното нелегално строителство в интервала 2018 – 2022 година По-голямо даже от това с противозаконния градеж на автомагистрала „ Хемус “, сподели той.

Незаконните поправки и строителството на язовирни стени е траяло и по времето на държавното управление на Кирил Петков, замаскирано като спешно, стана ясно от обясненията на служебния районен министър.

Аварийните поправки на язовирите

През февруари 2022 година тогавашният вицепремиер и министър на районното развиване Гроздан Караджов (ИТН) издава заповед за съставяне на работна група за ремонта на язовирите. В нея влизат специалисти от министерствата на районното развиване и на стопанската система.

Тя стига до заключението, че ремонтите на язовирите могат да продължат в изискванията на аварийност. Това става две години след започването им, означи арх.Шишков.

Гроздан Караджов пуска писмо с инструкции до кметовете, на чиято територия се намират язовирите, да издават разрешителни за градеж в изискванията на аварийност, сподели арх. Шишков. По думите му доказателства за това обаче няма.

Това е открила направена от него инспекция на 71 язовира. Голяма част от тях и преди ремонта, и в този момент са празни, а се твърди, че ремонтите са спешни, сподели районният министър. По думите му няма никакви регистрирани известия за зародила повреда на тестваните обекти.
 Ремонтираният язовир „ Найден Герово “ Снимка: Министерство на регионалното развитие
Самият Караджов, до момента в който беше министър, обясняваше, че съображение за решението му е правосъдно решение, на което той е стъпил.

Реклама

Шишков обаче показва в този момент, че правосъдната процедура по този въпрос е спорна и има правосъдни решения с противоположен знак – че ремонтите на язоворите са противозаконни.

Оферта – оповестяване на противозаконните градежи за търпими

„ Очевиден е опитът да бъде открито някакво решение, тъй че построеното от страната да не бъде отстранено, което е разумно. Считам, че този опит – казусът с противозаконното строителство да бъде решен с незаконови способи, е най-лошият образец, който може да даде страната “, разяснява арх. Шишков решението на предшественика си ремонтите да продължат в изискванията на аварийност.

По тази причина той е отменил писмото на Гроздан Караджов и е внесъл предложение за промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). С тях предлага и противозаконното строителство на язовирите да бъде оповестено за търпими градежи, по този начин както предложи за автомагистрала „ Хемус “.

Решението за това обаче би трябвало да бъде взето от Народното събрание. Дотогава ремонтът на язовирите, за които не е почнал, не следва да се извършва, стана ясно от обясненията на арх. Шишков.

Целта ни е ремонтите да продължат по легален метод, сподели арх. Шишков.

Добре позната вътрешна скица

През 2018 година държавното управление на Бойко Борисов отпусна 500 млн. лева за ремонта на 418 язовира. Средствата са дадени на Министерството на стопанската система, като възложител на поръчката е Държавната консолидационна компания (ДКК). Така тя става първата държавна компания, която приложи така наречен вътрешно възлагане по Закона за публичните поръчки.
 Ремонтираният язовир „ Паша дере “, който и преди и в този момент е празен Снимка: Министерство на регионалното развитие
ДКК превъзлага ремонта на водоемите на държавната компания „ Монтажи “, която е част от холдинговата конструкция. От своя страна тя ги превъзлага на частни компании. Днес служебният стопански министър Никола Стоянов съобщи, че „ Монтажи “ ги е превъзложила на подизпълнители, а не на снабдители на услуги и техника, както е при автомагистрала „ Хемус “ и както обясняваше Кирил Петков, когато бе длъжностен министър на стопанската система.

По този метод ДКК през „ Монтажи “ е разпределила 630 млн. лева за ремонта на 418 „ рискови “ язовира, които бяха опасност за популацията, съгласно държавното управление на ГЕРБ. От тях 500 млн. лева пристигнаха от държавния бюджет, а останалите 130 млн. лева са заем от Българската банка за развиване (ББР).

След като ДКК сполучливо тества тази скица, тя беше приложена и от държавната компания „ Автомагистрали “ за строителството на автомагистрала „ Хемус “, ремонт на свлачища и скоростния път Видин – Ботевград.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР