НАП ще провери дали обявените от фирмите касови наличности не

...
НАП ще провери дали обявените от фирмите касови наличности не
Коментари Харесай

НАП ще провери дали с пари кеш не са купувани избори

НАП ще ревизира дали оповестените от компаниите касови наличия не са отивали за корупция и пазаруване на избори. Това заяви служебният финансов министър Асен Василев пред БНР.

" По предварителна информация има големи касови наличия - това са пари, които компанията не държи в банка, а твърди, че държи в сейф. Говорим за милиарди. Ако това, което виждаме с куфари, кюлчета и пазаруване на гласове, е правилно, това са парите, които евентуално ще се употребяват за корупционен мрачен и черен бизнес. Ако тези пари ги няма в касата, първият въпрос към тези компании е къде са ", уточни Асен Василев и добави, че е належащо време, защото организацията няма достъп до всички фирмени регистри.

Национална агенция за приходите работи и по обзор на компаниите, които получават огромен държавен запас от , тъй като има огромна централизация на средства. И даде за образец - предходната година 13-14 компании са получили над 3 милиарда лева Тази година - към април, четири компании са получили 1,5 милиарда лева Тези компании се гледат като рискови и Национална агенция за приходите стартира инспекции.

Преди дни министърът разгласи, че през 2020 година са платени на частни компании 15,8 милиарда, от които 3,4 милиарда на 7 компании, а за първите 4 месеца на тази година 3 компании са получили 1,4 милиарда лв..

" Когато имаш подобен огромен ползвател на публичен запас, би трябвало да направиш добър надзор по веригата ", изясни министърът.

В Национална агенция за приходите е имало редовно безучастие през последните 10 година, не е направено нищо да се затегне системата и да не се натрупат нови отговорности. 10-те милиарда отписани отговорности са голям проблем и с този проблем би трябвало да се заеме прокуратурата, стана ясно още от думите на финансиста. 

За избора си за началник на Национална агенция за приходите Румен Спецов служебният министър изясни, че го познава от дълго време. Надделял е и фактът, че Спецов е приближен сътрудник на непознатите служби по съгласуваност с европейски средства.

" Познавам господин Спецов от дълго време, още откогато работеше в Национална агенция за приходите. Беше извънредно приближен сътрудник на непознатите служби по съгласуваност с европейските, с непознатите сътрудници. Ако желаеме да почистим Национална агенция за приходите и да стартираме да си събираме течовете в системата, индивидът, който е работил тъкмо това, е най-подходящият. Трудно е да се намерят хора, които познават системата и не са подвластни от нея ", изясни Асен Василев.

Финансовият министър сподели още, че осъществяването на приходите върви добре като се изключи акцизите, само че получил увещание, че нещата ще се наваксат. На въпрос дали е належащо да се тегли нов заем през юни или юли отговори, че към този момент това не е належащо. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР