Намираме се в последните етапи на вълнуващата Космическа одисея около

...
Намираме се в последните етапи на вълнуващата Космическа одисея около
Коментари Харесай

Касини направи най-детайлната снимка на сатурновата луна Дафнис!

Намираме се в последните стадии на вълнуващата Космическа авантюра към Сатурн. Автоматичната междупланетна станция “Касини ” обикаля към планетата с пръстени от 1-ви юли 2004 година, само че може би занапред следва да забележим най-зашеметяващите фотоси. На 30-ти ноември 2016 година “Касини ” влезе в нова орбита, която разрешава на станцията да прави близки облитания на външната част на сатурновите пръстени, а от април месец до септември (когато ще е краят на мисията) “Касини ” ще стартира да минава сред самите пръстени и планетата!

На 16 януари т.г. “Касини ” мина премина напълно близо до пръстените и съумя да снима луната Дафнис. Това е много мъничка луна – дължината й е към 8 километра. Това значи, че е огромна колкото Еверест, измерен от морското ниво до най-високата точка на върха.

Както сами виждате на горната фотография, Дафнис се намира в границите на процеп сред пръстените. Този процеп носи името Кийлър и дебелината му е 30-40 километра. Снимката може да ви заблуди. Казах нагоре, че Дафнис е огромен 8 километра, а Кийлър е необятен 30 км – не проличава, че е по този начин, в противен случай – наподобява, че Кийлър е огромен почти колкото Дафнис. Но това е оптическа заблуда – “Касини ” беше малко над равнината на пръстените, когато снима тази фотография и заради това процепът наподобява толкоз дребен. Ако “Касини ” снимаше тъкмо от горната страна, процепът Кийлър щеше да наподобява няколко пъти по-голям от Дафнис.

Обърнете внимание на вълните в долната част на фотографията. Това е необикновено събитие, което няма по какъв начин да не пробуди измежду галактическите запалянковци мощни усеща! Гравитацията на луната е тази, която придърпва материала от пръстените и заради това се получават тези накъдряния! Изключително комплицирано и красиво събитие, което можем да забележим единствено наоколо до Сатурн.

Астрономът Фил Плейт изяснява (източник), че пръстените на Сатурн са построени от безчет мънички частички от лед. Пръстените са доста необятни – основният от тях е с широчина 300 000 километра и би покрил три четвърти от дистанцията сред Земята и Луната. Същевременно те са плоски и не са доста високи. В избрани райони височината им е единствено 10 метра. Пръстените имат процепи, които са се образували от луните. 325-километровият процеп Енке е основан от луната Пан, а процепът Кийлър – от Дафнис.

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР