Намаляващият брой на публичните предлагания, сривът в цените на акциите

...
Намаляващият брой на публичните предлагания, сривът в цените на акциите
Коментари Харесай

Задават ли се тежки времена за инвестиционните банки?

Намаляващият брой на обществените предлагания, сривът в цените на акциите и забавянето на световния стопански напредък утежняват вероятностите за приходите на световните капиталови банки.

Пандемичните разноски на държавните управления и централните банки бяха главният мотор за рекордното показване на бизнеса през 2021 година, само че тази наклонност надали ще продължи през 2022 година, се показва в разбор на Ройтерс.

Нахлуването на Русия в Украйна и забележителното стягане на паричната политика в доста от развитите стопански системи доведоха до нестабилна търговия на финансовите пазари тази година. На някои от тях размерите на търговия се покачиха, само че в това време се следи закъснение при IPO-тата, както и при покупко-продажбите за сливания и придобивания.

Нетните доходи на световното капиталово банкиране са се намалили до 35.6 милиарда $ от началото на годината, което е с близо 38% под записаните за същия интервал на предходната година 57.4 милиарда $, демонстрират данните на платформата на Dealogic.

За 2021 година, като цяло, чистите доходи от световното капиталово банкиране доближиха рекордните 132 милиарда $.

„ IPO-тата са нищожни, а SPAC (специалните сдружения за придобивания) към този момент съвсем не съществуват. Второто тримесечие ще бъде още едно тъмно тримесечие за капиталовото банкиране “, споделя Стивън Бигар от Argus Research.

По думите му, банките може и да компенсират част от забавянето с нараствания размер на търговията с акции, облигации, валута и артикули, само че като цяло тримесечието се обрисува да бъде доста по-слабо.

През последните седмици сходни предизвестия насочиха и капиталовите банкери.

Credit Suisse заяви предходната седмица, че предизвикателните пазарни условия, ниските равнища на издаване на финансовите пазари и увеличението на кредитните спредове са потиснали финансовите резултати на нейното поделение за капиталово банкиране.

Швейцарската банка има и свои лични проблеми, откакто претърпя загуби за милиарди долари през 2021 година поради несполучливи вложения и голям брой правосъдни каузи, заведени против нея.

JPMorgan Chase също съобщи през май, че чака приходите от капиталово банкиране да намалеят през 2022 година след извънредно мощната 2021 година Междувременно, Тед Пик от Morgan Stanley сподели, че в границите на капиталовото банкиране календарът на новите излъчвания е „ извънредно спокоен “, макар че пазарният бизнес върви сносно, а клиентите хеджират увеличаващите се опасности.

Картината в обособените сегменти на капиталовото банкиране е друга. Въпреки че броят на сливанията и придобиванията е по-нисък, общата интензивност остава постоянна и опциите за покупко-продажби към момента наподобяват относително постоянни.

За облагите за 2022 година на пет от най-големите капиталови банки в Съединени американски щати - Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan, Citigroup и Bank of America, анализаторите на Уолстрийт чакат спад от приблизително 22.9% за 2022 година, по данни на осведомителната платформа Refinitiv.

По-рано този месец ръководителите на американските банки предизвестиха за здравето на международната стопанска система, като основният изпълнителен шеф на JPMorgan Джейми Даймън даже загатна за "предстоящ вихър ".

Междувременно, Джон Уолдрон, президент и основен действен шеф на Goldman Sachs, сподели на конференция по-рано през юни, че "съвпадението в броя на разтърсванията в системата е невиждано “.

Кристофър Улф от Fitch Ratings разяснява пред Ройтерс, че финансовите пазари са един от сегментите, които биха били по-изложени на вероятно закъснение на стопанската система.

Според анализатора на Keefe, Bruyette & Woods Майкъл Браун, приходите от такси през второто тримесечие ще бъдат наранени от по-дългите периоди за затваряне на сливанията и придобиванията.

Инерцията на покупко-продажбите се забави внезапно и в Азия заради стягането на регулаторните ограничения в Китай и икономическото закъснение, като цената на IPO-тата в Хонконг падна с 90% от началото на тази година, в съпоставяне със същия интервал на предходната година.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР