Намалели са българските компании, влезли в годишната класация на стоте

...
Намалели са българските компании, влезли в годишната класация на стоте
Коментари Харесай

Намаляват българските фирми в топ 100 в Югоизточна Европа

Намалели са българските компании, влезнали в годишната ранглиста на стоте най-големи компании в Югоизточна Европа за 2016 година на организацията за бизнес информация SeeNews. В най-новото издание са включени девет български компании, сокато година по-рано те бяха 11.

Повишеното вътрешно търсене, растящите частни вложения и заетостта не престават да оказват влияние върху икономическия напредък в Югоизточна Европа през предходната година, подпомагани и от исторически най-ниската инфлация, сочи анализът.

Голяма част от търговците на дребно и производителите на коли - двете промишлености, които са най-чувствителни към промени при разполагаемия приход и потребителското държание са се възползвали от удобните стопански условия.

Същевременно петролните и газови компании, които обичайно преобладават в класацията на най-големите компании в района, не престават да търпят загуби, които въздействат върху общия доход на участниците в класацията.

Въпреки това комбинираната чиста облага на 100-те най-големи компании се е нараснала с 39% спрямо облагата на участниците в класацията от 2015 година.

Девет български компании измежду най-големите в района

" Лукойл Нефтохим Бургас " АД още веднъж е с най-хубаво показване в страната и резервира петото си място в общата ранглиста. Дружеството е осъществило оборот от над 2.3 милиарда евро и облага от 60.9 млн. евро.

" Лукойл България " се изкачва с едно място напред до 16-та позиция през 2016 година Компанията има доходи за над 1.4 милиарда евро, само че за следващ път е на загуба от 2 млн. евро.

Медодобивният комбинат " Аурубис България " АД отстъпва в класацията и слиза на 12-о място по отношение на седмо от година по-рано с доходи от 1.68 милиарда евро и облага от над 100 млн. евро.

" Националната електрическа компания " резервира 14-та позиция с оборот от 1.57 милиарда евро и загуба от близо 66 млн. евро.

Единственото сдружение от бранша на търговията на дребно е " Кауфланд България ", което се изкачва с осем места напред и доближава 45-та позиция с доходи от 851 млн. евро и 45 млн. евро облага.

" ЧЕЗ Електро България " АД отстъпва с пет места до 66-та позиция с оборот от над 650 млн. евро и облага от 4.4 млн. евро.

С две места напред до 82-ра позиция се придвижва " Експрес логистика и дистрибуция " ЕООД, която е благосъстоятелност на английската компания " Бритиш Американ Табако Уестърн Юръп Къмършъл Трейдинг ". Тя е осъществила доходи от близо 547 млн. евро през предходната година у нас и е на облага от близо 2 млн. евро.

Голям срив прави " Булгаргаз " от 59-то място през 2015 година на 90-та позиция през 2016 година Приходите на държавната газова компания са се свили до 518.2 млн. евро, а облагата й е 18.8 млн. евро.

Последното стотно място се заема от " ОМВ България " с доходи от 464.7 млн. евро и облага от 13.3 млн. евро. Това е оттегляне с 20 места по отношение на 2015 година

В топ 100 при банките има 17 родни представители

Общо 17 са българските банки, които попадат в класацията за 100-те най-големи банки в Югоизточна Европа през 2016 година Това е с една по-малко по отношение на миналата година.

" Уникредит Булбанк " АД е най-големият български заемодател, запазващ шеста позиция в класацията, следван от банка ДСК на 13-то място.

Деветнадесет български застрахователи влизат в класацията за най-големите застрахователи в района.

Тазгодишният максимален осигурител е " Лев Инс " АД, който заема 20-то място, вместо миналогодишния представител на тази позиция - " Армеец " АД. На 22-ра позиция се подрежда " Булстрад Виена Иншурънс Груп " АД.

Румъния е най-развитият стопански район в ЮИЕ

Румъния е районът с най-развита стопанска система в Югоизточна Европа (ЮИЕ), като компании от страната не престават да преобладават в класацията с 59 представители измежду първите 100.

Румънската компания - производител на коли " Дачия " (Dacia), която е част от групата на " Рено " (Groupe Renault), е най-голямата компания в Югоизточна Европа. Дружеството регистрира растеж на приходите от 8%, достигайки 4.6 милиарда евро и растеж на чистата облага – до 100.5 милиона евро през 2016 година

Втората позиция е за словенската компания " Петрол " (Petrol) с 3.214 милиарда евро оборот и 43.7 млн. евро облага.

Третата позиция е за " ОМВ Румъния " с доходи от 3.211 милиарда евро и чиста облага ог близо 85 млн. евро.

Румънската " Банка Комерсиала " (Banca Comerciala) е на върха на класацията за банковия бранш.

Информационната организация SeeNews изготвя годишна ранглиста на най-големите 100 компании по общ доход за десета поредна година, както и на стоте най-големи банки по общи активи и на най-големите 100 застрахователи по брутно записани награди в Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Македония, Молдова, Словения, Сърбия, Румъния, Черна гора и Хърватия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР