Наказание до 5 години лишаване от свобода за психически тормоз

...
Наказание до 5 години лишаване от свобода за психически тормоз
Коментари Харесай

До 5 години затвор за домашно насилие, предвижда предложена промяна в НК

Наказание до 5 години отнемане от независимост за душевен тормоз и гонене в изискванията на домашно принуждение. Това предлага ГЕРБ с промени в Наказателния кодекс. Мерките важат за съпрузи, някогашни съпрузи или сътрудници, с които се живее на фамилни начала.
Тормозът отвън фамилията ще се санкционира със затвор до 1 година или пробация.
" Домашното принуждение е изискване за по-тежко наказуемост ", изясни шефът на правната комисия Данаил Кирилов на брифинг по тематиката.
Кирилов изясни, че измененията са подтикнати не са от Истанбулската спогодба, която изисква такава отбрана, само че и от обстоятелството, че в Европейски Съюз множеството страни са подхванали такава отбрана.
" Време е страната да извади сопата, предлагаме необятна отбрана на дами и деца против домашното принуждение и всички типове принуждение против тях ", изясни ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева.
" Да загърбим политически пристрастия и да създадем по този начин, че да понижим домашното принуждение над дами ", прикани Караянчева депутатите от всички цветове.
" Подобен закон не трябва да бъде политизиран ", съобщи тя и цитира данни, че всяка 4-а жена е жертва на принуждение.
" Заявявам персоналния си ангажимент към законопроекта, тъй като представляващият законодателната институция би трябвало да има ясна и еднопосочна позиция в отбрана на жертвите на домашно принуждение “, разгласи тя.
„ Тези закононарушения постоянно ни раздрусват, когато ги забележим в медиите. Ужасяваме се, разстройваме се, пускаме сълза, само че помним ли още Виола Николова, убивана в продължение на часове от приятеля си? “, попита Цвета Караянчева.
„ Дано да има по-малко такива жертви. Точно поради това вършим тази стъпка “, посочи тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР