Наистина е важно да си на точното място в точното

...
Наистина е важно да си на точното място в точното
Коментари Харесай

5 жени, които са били забележителни новаторки

Наистина е значимо да си на точното място в точното време. Напълно допустимо е обаче дамите, които ще ви представим през днешния ден, да са дали началото на тази фраза. Всички те, със своите прогресивни възгледи, са изпреварили времето, в което са се родили.Те са почтени да бъдат образец за подражателство, тъй като са били задоволително смели да следват задачите и фантазиите си.
Агнодиса

През 4 век пр.н.е. в Гърция не е имало лекарки. И по този начин, какво е трябвало да направи младата Агнодика, с цел да стане доктор? Тя отишла в Египет, с цел да получи обучение. И когато се върнала в Атина, станала доктор, само че трябвало да се маскира като мъж. Когато хората разбрали истината, била изправена на съд. За благополучие, нейните удовлетворени пациенти я защитили и това дало право на други гръцки дами да бъдат лекари.

Урака от Леон

Урака била наречена Дръзката кралица и несъмнено имало причина за това. Когато изгубила първия си брачен партньор, Урака се омъжила още веднъж. Вторият ѝ брачен партньор бил братовчед ѝ Алфонсо и бракът не бил изключително сполучлив, тъй като той постоянно ѝ посягал. Урака го напуснала, а Алфонсо се върнал в дома си в Арагон, с цел да стартира война против личната си брачна половинка. За благополучие, кръвната им линия ги предпазила от огромни проблеми и те съумели публично да анулират брака. Кралицата в никакъв случай повече не се омъжила и ръководи страната сама до края на живота си. Този образец разрешил на други дами да останат на власт без ничия помощ.

Ан Болейн

Ан Болейн е втората и евентуално най-известна от всички 6 съпруги на Хенри VIII. Нейната история, изтъкана от политически игри и персонални нещастия, е привлякла вниманието на доста генерации кинематографисти. Ан не желала да се омъжва, когато Хенри показал интерес към нея. Тя го отхвърлила няколко пъти и той съвсем се отказал, само че в последна сметка се развел и се оженил за Ан. Ан в никакъв случай не съумяла да роди принц и е упрекната в магия и изменничество. Екзекуцията ѝ била единственото допустимо наказване за тези неща през Средновековието.

Емили дю Шатле

Тази дама обичала да танцува, да свири на клавесин и да взе участие в любителски спектакъл. Със пристрастеност превеждала творбите на Нютон, тъй като била влюбена във физиката, философията и математиката. Да, с помощта на Емили французите разбрали за гравитацията. Освен това, Емили била половинката на Волтер.

Екатерина Велика

Историята на Екатерина Велика има толкоз доста аспекти, че даже не знаем от кое място да стартираме. Това е живот, цялостен с сантиментални ползи и протести. Историческа драма за началото на феминизма в Руската империя.

През 1764 година Екатерина Велика основала Смолния институт за девойки. Около 200 девойки на възраст от 6 до 18 години получили изцяло обучение в института. Образованието траело 12 години и девойките рядко виждали родителите си. Защо? За да се даде нов културен стандарт на епохата и да се предадат полезности на идващите генерации дами.

Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР