Надзорният съвет на Meta определи правилата на компанията за дийпфейк

...
Надзорният съвет на Meta определи правилата на компанията за дийпфейк
Коментари Харесай

Политиката на Meta срещу дийпфейк е непоследователна, реши Надзорният съвет

Надзорният съвет на Meta дефинира разпоредбите на компанията за дийпфейк наличие като " непоследователни " и прекомерно тясно ориентирани към наличие, генерирано от изкуствен интелект.

Коментарът пристигна откакто Съветът, който е финансиран от Meta, само че се управлява без значение, се зае да проучва случай на манипулирано 7-секундно видео с президента на Съединени американски щати Джо Байдън, оповестено във водещата обществена мрежа на Meta Фейсбук през октомври.

Решението е първото, което се отнася до политиката на Meta за " манипулирани медии ", която не разрешава подправени видеоклипове, на фона на възходящите опасения по отношение на евентуалното потребление на технологии за изкуствен интелект за повлияване на изборите тази година, отбелязва Reuters.

Политиката на компанията " няма безапелационна аргументация, непоследователна и объркваща е за потребителите и не прецизира ясно вредите, които се пробва да предотврати ", съобщи Съветът.

Надзорният орган предложи на Meta да актуализира правилото, тъй че да обгръща както аудио, по този начин и видео наличие, без значение дали е употребен изкуствен интелект, както и да ползва етикети, идентифициращи го като манипулирано.

Meta, която има също Instagram и WhatsApp, осведоми съвета в хода на прегледа, че възнамерява да актуализира политиката си, " с цел да отговори на развиването на нови и все по-реалистични принадлежности с изкуствен интелект ". Компанията съобщи, че преразглежда решението и ще отговори обществено в границите на 60 дни.

Клипът във Фейсбук, станал обект на разбора, съставлява манипулирани действителни фрагменти, на които президентът Байдън си разменя стикери с надпис " Аз гласувах " с внучката си по време на междинните избори в Съединени американски щати през 2022 година и я целува по бузата. Версиите на същия изменен видеоклип с педофилски акцент на фрагментите, са почнали да се популяризират вайръл още през януари 2023 година, съобщи съветът.

В решението си Надзорният съвет съобщи, че Meta е имала право да остави видеоклипа според актуалната си политика, която не разрешава подвеждащо променените видеоклипове единствено в случай че са основани от изкуствен интелект или в случай че карат хората да наподобяват, че споделят думи, които в действителност в никакъв случай не са казвали.

Съветът съобщи, че наличието, което не е променено от изкуствен интелект, " е необятно публикувано и не е наложително да е по-малко подвеждащо " от наличието, генерирано от принадлежности на изкуствения разсъдък.

Според надзорния орган, политиката следва да се ползва и за наличие, съдържащо единствено тон, както и за видеоклипове, в които хора правят дейности, които в действителност не са.

Прилагането на новите правила следва да се състои в слагане на етикети на наличието, а не в настоящия метод на Meta за унищожаване на изявленията от нейните платформи.

Припомняме, че предходната сряда Meta още веднъж попадна във фокуса на публичната рецензия, откакто американски сенатори изслушаха водачите на най-големите компании за обществени медии, стигайки до извода, че Конгресът би трябвало бързо да одобри законодателство, което да регламентира тяхната активност.

Един от законодателите даже упрекна платформите, че имат " кръв по ръцете си ", тъй като не съумяват да защитят децата от възходящите закани за полово принуждение.

" Господин Зъкърбърг, вие и фирмите до вас, знам, че не желаете да е по този начин, само че имате кръв по ръцете си ", съобщи към притежателя на платформата Марк Зъкърбърг сенаторът републиканец Линдзи Греъм. " Имате артикул, който убива хора ", добави тя.

По време на чуването в залата участваха десетки родители, държащи фотоси на децата си, които съгласно тях са потърпевши поради обществените медии. Някои даже освиркаха шумно Зъкърбърг по време на встъпителната му тирада.

Малко по-късно притежателят на Meta непосредствено беше свикан от сенатор Джош Хоули да се извини на присъстващите. В отговор Зъкърбърг изрази страдание за претърпяното от присъстващите фамилии и даде обещание да работи, с цел да предотврати сходни случаи в бъдеще.

В напрегнатата замяна на реплики комисията показа копия от вътрешни имейли, които демонстрират, че Зъкърбърг е отхвърлил молба на висшия началник на политиката на Meta да наеме сред 45 и 84 инженери, които да работят за възстановяване на сигурността за малолетните консуматори на обществените медии, благосъстоятелност на платформата.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР