15% ограничаване на надценката и удължаване на нулевата ставка на

...
15% ограничаване на надценката и удължаване на нулевата ставка на
Коментари Харесай

Удължават нулевата ставка за хляба, пада алтернативният данък за гъбарите

15% ограничение на надценката и удължение на нулевата ставка на хляба и брашното до края на 2024 година Това одобри отрасловата бюджетна комисия в Народното събрание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

 Заседанието на бюджетната комисия се организира преди изключителното съвещание на Народното събрание, което е и последно за 49-я парламент

“Цените на производител са задоволително ниски, само че надценките, които се поставят в питателните вериги са от 40% - 50% ”, съобщи ръководителят на бюджетна комисия и народен представител от Движение за права и свободи Йордан Цонев.

“Специално за хляба тази надценка предлагаме да не бъде повече от 15%. Всички останали артикули дано да бъдат както си решат по договаряне ”, посочи Цонев.

От ПП-ДБ желаеха финансовото министерство да покаже планове имало ли е изгода за потребителите нулевата ставка или е била единствено в интерес на търговците.

От своя страна Румен Гечев от Българска социалистическа партия направи уточнението за предизборна мярка, само че въпреки всичко поддържа вносителите.

Предложението се одобри.

 На фотографията: Йордан Тодоров от " Възраждане " и Румен Гечев от Българска социалистическа партия

Депутатите одобриха и отпадането на така наречен " различен налог ", който влезе в действие от 1 януари. Той се отнася за събирачите на гъби и горски плодове, които не са търговци, и съгласно него всеки събирач би трябвало да заплаща 30 лева месечно, в случай че реши да прави активност. Ако няма желание, не заплаща.

Сега депутатите желаят този различен налог да отпадне, а сутринта бяха посрещнати от митинг на събирачи на гъби, които приканиха данъкът да бъде непокътнат. „ Връщане на остарелия способ на облагане на физически лица ще бъде гибелен “, споделят те.

Ние се опитваме да защитим закона, който беше признат след голям брой срещи с Министерството на финансите и на земеделието, след разговор с целия отрасъл. Успяхме да договорим закон, който е удовлетворяващ целия отрасъл. Опитваме се да възпрем законопроекта, който се пробват да прокарат скорострелно в пленарна зала “, съобщи по-рано през днешния ден Костадин Коджабашиев от НАТТБ.

Пред БГНЕС Коджабашиев сподели още: „ Има какво да се промени в настоящия закон, който да бъде в облекчение на хората, които се занимават с рандеман и търговия на диворастящи артикули, само че има какво да се промени, а не да се анулира. Надяваме се законопроектът да бъде изтеглен и да бъдем поканени на диалози с постоянно определен кабинет “, уточни той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР