Надеждите на Швеция и Финландия за бързо присъединяване към НАТО

...
Надеждите на Швеция и Финландия за бързо присъединяване към НАТО
Коментари Харесай

Защо Турция блокира членството на Швеция и Финландия в НАТО?

Надеждите на Швеция и Финландия за бързо присъединение към НАТО се сблъскаха с затруднение под формата на възражения от страна на Турция, която има право на несъгласие върху присъединението към отбранителния алианс.

Трите страни реализираха съглашение за метода на деяние в Мадрид през юни предходната година, само че турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Швеция не съблюдава своята част от съглашението.

Тази седмица Ердоган отсрочи договарянията за присъединение за неопределен срок.

От 30-те членове на НАТО единствено парламентите на Турция и Унгария към момента не са утвърдили влизането на Швеция и Финландия, които се тормозят за сигурността си след нахлуването на Русия в Украйна.
Защо Турция се опълчва на участието на Швеция и Финландия? 
Турция твърди, че Швеция, в частност, укрива бойци от неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК), която през 1984 година подвигна оръжие против турската страна.

ПКК е оповестена за терористична група в Турция, Швеция, Съединените щати и Европа.

Турция желае от Стокхолм и Хелзинки да заемат по-твърда позиция против ПКК и друга формация, която упреква за опита за прелом през 2016 година

В Мадрид Финландия и Швеция се споразумяха да работят по-усилено в битката с тероризма, в това число да засилват работата по изгонването и депортирането на обвинени бойци.

Но шведските съдилища блокираха някои експулсирания.

Напрежението сред Швеция и Турция се ускори и поради митингите в Стокхолм, които съгласно Анкара са закононарушения от ненавист, само че са обхванати от шведските закони за независимост на словото.

„ Швеция е дала отговор на доста от опасенията на Турция и ще продължи да извършва този тристранен меморандум, само че е ясно, че тъкмо в този момент това не е задоволително “, сподели Пол Левин, шеф в Института за турски проучвания към Стокхолмския университет.
Има ли Турция други цели да блокира присъединението?
През май в Турция се организират избори. Някои коментатори виждат в позицията на Ердоган във връзка с НАТО опит да отклони вниманието на гласоподавателите от рецесията с разноските за живот и да си сътвори имидж на интернационален общественик.

Други коментатори настояват, че той може да желае да употребява ратификацията на НАТО като част от договорка със Съединените щати. Връзките с Вашингтон са обтегнати от спора на Турция със сирийските кюрдски бойци, които имат поддръжката на Съединени американски щати в битката против „ Ислямска страна “.

Турция също по този начин желае да закупи изтребители F-16 от Съединени американски щати, само че среща възражения от някои членове на Конгреса.
Защо Швеция и Финландия желаят да се причислят към НАТО?
Швеция и Финландия от дълго време водят политика на публично военно необвързване, само че нахлуването на Русия в Украйна ги накара да премислят позицията си.

Финландия има 1300-километрова граница с Русия, а шведският остров Готланд се намира единствено на 300 км от вкъщи на съветския Балтийски флот в съветския ексклав Калининград.

Страните от района считат, че НАТО, с неговата уговорка за групова защита, е най-хубавият метод за гарантиране на тяхната сигурност.
Защо НАТО желае Швеция и Финландия?
И двете страни имат относително мощни армии. Финландия има потенциал да активизира 285 000 души персонален състав и 650 танка. Швеция разполага със мощни военновъздушни сили и подводен флот, приспособен за изискванията на Балтийско море. От стратегическа позиция двете страни запълват дупка във фронтовата линия на НАТО против Русия, като в същото време дават опция на алианса да проектира мощност в региона на Балтийско море.
Може ли Финландия да се причисли без Швеция?
Технически да, само че отбраната на Финландия без стратегически сухопътен достъп през Швеция би била сложна за НАТО.

Швеция и Финландия желаят да продължат дружно, само че защото гневът на Турция е ориентиран основно към Швеция, Финландия в последна сметка може да загуби самообладание към процеса. Министърът на външните работи на Финландия и министър-председателят на Швеция обявиха, че взаимното участие е приоритет и че Финландия би обмислила друг път единствено в случай че участието на Швеция бъде трайно блокирано от Турция.

Може ли НАТО да изгони Турция и да разреши на Швеция и Финландия да се причислят? 

В учредителния документ на НАТО няма формален механизъм за краткотрайно премахване или изключване на членове, а Турция се смята за жизненоважен стратегически съдружник.
Какво ще се случи?
Анализаторите чакат процесът на присъединение да остане в застой най-малко до момента в който не минат изборите в Турция.

Дори и тогава напредъкът може да бъде муден. Пълното използване на Мадридското съглашение може да отнеме години, а Швеция съобщи, че някои от другите претенции на Турция е невероятно да бъдат изпълнени.

Притесненията на Турция, свързани с националната ѝ сигурност, няма да бъдат успокоени елементарно, а опциите на Швеция и Финландия да повлияят на развиването на събитията са незначителни.

Но Швеция, Финландия и НАТО желаят да избегнат продължителния развой.

„ Действията на Турция сега са в интерес на Путин и това би трябвало да е проблем за алианса като цяло “, сподели Левин.

Текстът е оповестен в „ Ройтерс “. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР