Над 8000 членове трябва да бъдат назначени в секционните избирателни

...
Над 8000 членове трябва да бъдат назначени в секционните избирателни
Коментари Харесай

Търсят се 8000 членове на СИК с 200 лева надник за изборите

Над 8000 членове би трябвало да бъдат назначени в секционните изборни комисии (СИК) в Пловдив и региона за осъществяване на вота за президент и парламент. Политическите сили, които имаха свои представители в предходния парламент, трескаво търсят мераклии да се включат в състава на СИК. До 12 октомври, когато изтича последният период, се чака да бъдат назначени 4043-ма членове на секциите в Пловдив. Приблизително толкоз са нужни и за региона.

Отделно, само че по-късно ще бъдат образувани спомагателни СИК за осъществяване на изборите в лечебните заведения, както и Коронавирус секциите, които ще носят урни по домовете на карантинираните, в случай че има задоволително искащи, изясни зам.-председателят на 16-а РИК Илиан Иванов.

Ръководствата на локалните партийни централи са поканени през днешния ден в 16,30 часа в Община Пловдив на консултациите за състава на комисиите. Право на присъединяване имат " ИТН ", ГЕРБ, Българска социалистическа партия, " Демократична България ", Движение за права и свободи, " Изправи се.Ние идваме ". Най-голямата квота - 1119 членове, е утвърдена за " ИТН ", защото на последните изключителни избори завоюва най-вече гласове. В ГЕРБ ще търсят 987 претенденти за СИК.

Комисиите са 7- и 9-членни, според от броя на гласоподавателите. До 200 лв. могат да проработят участниците в СИК. С решение на ЦИК ръководител на секцията ще взима 130 лева, зам.-председател и секретар - 120, редови член - 100. Към тези пари се прибавят 50 % за работа в изискванията на пандемия. Отделно се дават 15 лв. за преместване на бюлетините до изборната секция и нареждане на помещението ден преди вота. " Тричленките ", които предават изборните бумаги в РИК, ще получат още 30 лв. за чакането, до момента в който РИК ги одобри. Така управителният състав на комисията ще взима надник приблизително 200 лв..

За образуване на изборите " 2 в 1 " обаче няма двойно нарастване на възнагражденията. Разчита се на електронната обработка на данните, която икономисва напъните и работата на секционните комисии.

За балотажа заплащането е по-малко. Председател има право на 105 лв., зам.-председател - 95, редови член - 80 лв.. Надбавките се резервират.

Районните комисии са с по-високо възнаграждение, тъй като към този момент са назначени и ще работят нонстоп до окончателното привършване на изборите. В Пловдив и региона за ръководителите са избрани 1520 лв., за заместниците и секретарите - 1400 лв., за редови членове - 1370.

Пак до 12 октомври по места би трябвало да се записват кандидатдепутатските листи и инициативните комитети. Илиан Иванов сподели, че до края на работния ден през вчерашния ден в 16-а РИК нямаше нито една регистрация. За същото удостовери и ръководителят на 17-а РИК Дарина Тодорова, като добави, че нормално партиите и обединенията идват за регистрация в последните дни, само че ще се оправят съвършено с вписването на претендентите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР