Над 60 000 структури, създадени от древните маи разкриват мегаград

...
Над 60 000 структури, създадени от древните маи разкриват мегаград
Коментари Харесай

Невероятно откритие изплува от джунглата и смая археолозите

Над 60 000 структури, основани от античните маи разкриват мегаград с издигнати автомагистрали, площади, дворци и жилищни здания.

Повече от 60 000 скрити руини, измежду които пирамиди, дворци и пътища, построени в миналото от цивилизацията на маите, са били открити в Гватемала. Изследователите дефинират находката си като едно от най-големите и невероятни археологически открития.

С помощта на лазерна технология откривателите съумяват да надникнат под плътното було на растителността в северната част на Петен — област наоколо до към този момент познатите градове на маите. Благодарение на новаторския способ, пред тях се разкрили къщи, дворци, пирамиди, издигнати автомагистрали и защитни укрепления.

Откритието демонстрира, че в Централна Америка е съществувала цивилизация, която преди 1500 години е била в разцвета си, по-напреднала от тези в антична Гърция и Китай.

Лазерните изображения са разкрили „ поразителни “ остатъци на просторен доколумбов „ мегаполис “, с доста по-сложно устройство, за което множеството експерти даже не са и предполагали. Този мегаград е бил населяван от към 15 милиона души, а изобилието на отбранителни стени, укрепления и замъци подсказва, че по време на своето битие тези хора са се сражавали в голям брой войни.

„ Смятам, че това е едно от най-големите достижения за повече от 150 години на археология, изследваща маите “, декларира пред BBC News Стивън Хюстън, професор по археология и антропология в Университета Браун. „ Знам, че звучи пресилено, само че когато видях фотографските Lidar изображения, очите ми се насълзиха “.

Учените са създали откритието благодарение на технологията Lidar (съкращение на „ светлинно разкриване и премерване “ (light detection and ranging)) и още веднъж с нея, са картографирали над 2100 кв. км. от джунглата Петен, която граничи с Мексико и Белиз.

Самолет с LiDAR скенер сформира триизмерни карти на повърхността благодарение на пулсиращ лазер, обвързван с GPS система.

Тази техника разрешава на откривателите да картографират очертанията на това, което разказват като десетки новооткрити градове на маите, скрити под джунглата епохи, откакто са били изоставени от жителите си.

Археолозите, разкопали античния град на маите, наименуван Ел Зотц, в Северна Гватемала, от дълго време са описали пейзажа, само че проучването с Lidar е разкрило километри от крепостни стени, които екипът в никакъв случай не е забелязвал.

„ Може би в даден миг щяхме да стигнем до този рид, където се издига крепостта, само че през 2010 година персонално аз съм бил на не повече от 50 метра от нея и не видях нищо “, споделя Томас Гарисън от катедрата по археология на Университета в Итака, пред Live Science.

Макар изображения от Lidar да са икономисали на археолозите години на търсене, те са сложили нов проблем пред тях.

„ Неприятният миг с тази технология е, че ни дава визия за 3000-годишната цивилизация на маите в региона, компресирана “, изяснява Гарисън.

„ Това се оказа огромен проблем, който би трябвало да преодолеем, до момента в който научаваме повече за маите “.

„ Укрепените уреди и огромни пътища разкриват модификации на естествения ландшафт, направени от маите в невъобразим до момента мащаб “, съобщи Франциско Естрада-Бели от Университета Тулан в Ню Орлиънс, Луизиана.

„ Новите данни ни дават съображение да мислим, че там е имало 10-15 милиона души, в това число доста хора, живеещи в ниско разположените, блатисти местности, които мнозина от нас смятахме за необитаеми “, декларира Естрада-Бели.

Изображенията демонстрират и пътища, свързващи градските центрове и кариерите за рандеман на материали, също по този начин, съвременни системи за напояване и терасиране, които поддържат селското стопанство за една цивилизация, която е една от най-развитите в Централна Америка.

Археолозите считат, че тази съвременна технология ще промени метода, по който светът е виждал цивилизацията на маите до в този момент.

Маите са известни със своята комплицирана математика и инженерни уреди.

Новооткритите руини обаче, разкриват още по-невероятни познания и умения, които този античен народ е имал и за които учените до в този момент не са и предполагали, че могат да се развият в подобен ранен стадий от историята.

Предполага се, че множеството от новооткритите постройки са били каменни платформи, върху които моите са изграждали своите домове, направени от плява. Открити са и градски центрове с тротоари, жилища, тераси, церемониални центрове, напоителни канали и укрепления.

Археолозите се натъкват и на „ невероятни защитни структури “, които включват стени, замъци и изкопи. Те демонстрират, че маите са вложили доста по-големи запаси и старания, с цел да се защитят, в сравнение с учените смятаха до в този момент.

Една от скритите находки е седеметажна пирамида, покрита с растителност, която на практика се слива с джунглата.

Друго изобретение, което изненадало археолозите, била комплицираната мрежа от пътища, свързващи всички градове в региона. Тези пътища могат да бъдат избрани като издигнати над земята автомагистрали, позволяващи на хората елементарно да минават пред джунглата даже през дъждовния сезон. Ширината им пък допуска, че придвижването по тях е било извънредно натоварено.

ВИДЕО:

Гватемала

Източник: fakti.bg

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР