Над 50 общини въведоха ограничение в потреблението на електроенергия, чрез

...
Над 50 общини въведоха ограничение в потреблението на електроенергия, чрез
Коментари Харесай

Над 50 общини въведоха ограничение заради скъпия ток

Над 50 общини вкараха ограничаване в потреблението на електрическа енергия, посредством ограничение на уличното осветяване. Това сподели в ефира на „ Денят на живо” изпълнителният шеф на Националното съдружие на общините Силвия Георгиева. По думите ѝ паниката поради покачването на цените на енергоносителите е огромна.

„ Няма община, която да не изпитва усложнения с заплащането на декемврийската си сметка за ток. Ръстът в цените на тока и газа е сред 300 и 400% спрямо предходната година. Няма община, която да може да се оправи със обстановката в границите на настоящия си бюджет. Заради мощно лимитираните доходи през януари няма по какъв начин безпроблемно да бъдат платени тези сметки”, изясни тя.

Заради неналичието на нова финансова рамка за годината общините са изправени пред алтернатива, разяснява още Георгиева.

„ За първи път от 20 и повече години новата година стартира без признат бюджет. Това в допълнение затруднява общините и кметовете. Ако през януари похарчат повече пари, рискуват да нарушат бюджетната дисциплинираност, което пък води до наказания. Нужно е законодателно решение по отношение на разноските на общините, до момента в който се одобри новият бюджет. Към момента общините приоритизират своите разноски. Всички вложения и настоящи разноски за поправки ще останат на назад във времето. Приоритетно се заплащат хонорари и сметките на публичните сгради”, добави тя.

Силвия Георгиева добави, че се упорства за промени в закона за енергетиката, с които ясно да се дефинират битовите и небитовите клиенти, защото в този момент те са размити.

Георгиева разяснява и предлагането да бъде закупувана централизирано електрическа енергия на национално равнище.

„ Опитахме се на два пъти, направихме такава поръчка за 10 общини. Търгът е дълъг и комплициран. Стигнахме до миг на подписване на контракт и определеният снабдител се отхвърли. Така се изгуби повече от година време, без краен резултат. Нито едно министерство не употребява услугите на централизирания орган за възлагане в министерството на финансите. Централизиран търг няма да помогне да понижим цената”, изясни тя.

Силвия Георгиева посочи, че макар тежката обстановка нарастване на налозите за жителите през 2022 година няма да има.

„ Тези промени се вършат до 30 ноември на миналата година”, сподели още тя.

Козлодуй е една от 50-те общини, принудила се да вкара режим на уличното осветяване.

„ Това е огромно стеснение за жителите. Трудно е и за един кмет да вземе такова решение, защото това не е известна мярка. Нямаме обаче финансовата опция да покрием разноските си за ток. Непосилно е за нашите бюджети. Компенсациите са в размер на една дванадесета от бюджета за 2021 година. Това е дребен запас. Цените, на които сме плащали електрическата енергия през предходната година не са настоящи. За 2021 година сметката за ток на община Козлодуй е 17 хиляди лв.. Сега тя е в размер на 70 хиляди лева”, разяснява кметът на общината Маринела Николова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР