Над 420 милиона лева ще бъдат инвестирани през тази година

...
Над 420 милиона лева ще бъдат инвестирани през тази година
Коментари Харесай

Над 420 милиона лева за иновации на българските предприятия през 2023 година

Над 420 милиона лв. ще бъдат вложени през тази година за създаване и внедряване на нововъведения в българските компании. Това оповестиха от Министерството на нововъведенията и растежа /МИР/.

От средствата ще могат да се възползват както микро, дребни и междинни предприятия, по този начин и сдружения с до 499 чиновници . Ще се позволяват и партньорства с огромни компании. Това стана ясно от годишната рамка на Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (ПКИП), която беше призната през днешния ден от Комитета за наблюдаване . Управляващ орган на Програмата е Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ към Министерството на нововъведенията и растежа.

Очаква се още през идващия месец да бъде оповестена първата процедура по новата Програма за конкурентоспособност . Тя ще е в поддръжка на развойната активност и създаването на нововъведения. Бюджетът й ще бъде 127 милиона лв. . Ще могат да аплайват компании от разнообразни стопански браншове, като плановете им би трябвало да са в някоя от петте тематични области на Иновационната тактика за умна специализация – „ Информатика и ИКТ “, „ Мехатроника и микроелектроника “, „ Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии “, „ Нови технологии в изобретателните и рекреативните промишлености “ и „ Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна стопанска система “ .

Това ще важи и при кандидатстването по втората процедура по Програмата – за внедряване на нововъведения. Чрез нея ще бъдат вложени съвсем 300 милиона лв. , като част от новите решения може да са създадени от самите предприятия особено за потребностите на производството им, а други – да бъдат заимствани и пригодени.

В последните месеци на 2023 година ще бъде отворена още една мярка от ПКИП. Със 117.5 милиона лв. ще се усъвършенства индустриалният потенциал на фамилните предприятия и компаниите от креативните промишлености и занаятите. Те ще могат да закупуват съвременни машини, уреди и програмен продукт, тъй че да стартират да създават повече и по-качествени артикули и да станат по-конкурентни на пазара, оповестиха още от МИР. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР