Над 40 държави са проявили интерес да се присъединят към

...
Над 40 държави са проявили интерес да се присъединят към
Коментари Харесай

Може ли БРИКС да е алтернатива на либералния Запад?

Над 40 страни са показали интерес да се причислят към БРИКС

Разширяването на блока БРИКС, чието разискване следва на срещата на върха тази седмица,  привлече цветен екип от претенденти – от Иран до Аржентина, които са обединени от едно: желанието да изравнят силите на игралното поле, на което всичко е против тях по мнението на мнозина.

Списъкът с недоволствата е дълъг. Злоупотреба с комерсиалните практики. Режими на наказателни наказания. Общоприето подминаване на потребностите от развиване на по-бедните страни. Доминацията на богатия Запад в интернационалните организации – като Организация на обединените нации да вземем за пример, Международния валутен фонд или Световната банка.

Въпреки че съответни резултати липсват, на фона на необятно разпрострялото се неодобрение от преобладаващия международен ред отклик получи желанието на актуалните членове на блока БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка (името е абревиатура от първите букви на страните на латиница – б. ред.), да трансфорат организацията в водач на " Глобалния юг ".

Над 40 страни са показали интерес да се причислят към БРИКС, оповестиха представители на Република Южна Африка (РЮА), която е хазаин на срещата на върха от на следващия ден до четвъртък. Почти двайсет от тях са подали публично молби да бъдат признати.

" Обективната нужда от организации като БРИКС в никакъв случай не е била по-голяма ", споделя някогашният министър на търговията на РЮА Роб Дейвис, който оказа помощ за влизането на страната си в блока.

" Многостранните организации не са места, от които ние можем да чакаме допустим резултат, който да сближи всички ", отбелязва той.

Наблюдателите обаче показват незадоволителните резултати като знак, който не е добър за вероятностите пред БРИКС във връзка с очакванията на възможните нови членове. Макар и в страните от БРИКС да живеят към 40 % от популацията на света и те да разполагат с една четвърт от световния БВП, упоритостите на блока да се трансформира в международен политически и стопански състезател от много време насам биват осуетявани от вътрешни разделения и липса на поредни възгледи.

Някога процъфтяващите стопански системи на страните в блока, най-много на международната мощ от тежка категория Китай, забавят темповете си. Русия е изправена пред изолираност поради войната с Украйна. Поради издадена интернационална заповед за арест (от Международния углавен съд в Хага – бел. ред.)  президентът на Русия Владимир Путин няма да пътува за Йоханесбург, а ще вземе присъединяване в срещата на върха с видеоконферентна връзка.

" Страните кандидатки може би имат прекомерно повишени упования за това какво на процедура ще им донесе участието в блока ", отбелязва Стивън Грузд от южноафриканския Институт за интернационалните връзки.

Недоволството на развиващия се свят

Въпреки че от БРИКС не са създали публично притежание какъвто и да е лист с претенденти, доста страни обществено обявиха интереса си. Иран и Венецуела, прокудени от света с наказателни наказания, се стремят да понижат степента на своята изолираност и се надяват блокът да облекчи страданието на техните осакатени стопански системи.

" Всякакви рамкови планове за интеграция на световно равнище не виждат бял свят поради хегемона Съединени американски щати, който постанова визията си ", декларира за Ройтерс Рамон Лобо, някогашен финансов министър и шеф на централната банка на Венецуела.

От друга страна, съгласно анализаторите страните от Залива в лицето на Саудитска Арабия и ОАЕ виждат БРИКС като средство за постигане до по-значима роля в структурите на интернационалните организации. Африканските претенденти Етиопия и Нигерия са привлечени от поетия ангажимент на блока за прокарването на промени в Организация на обединените нации, които биха дали по-чуваем глас на континента пред света. Други страни желаят промени в Световната комерсиална организация, в Международния валутен фонд и в Световната банка.

" Аржентина насочва настоятелни апели за преструктуриране на интернационалната финансова сграда ", споделя представител на аржентинското държавно управление, участващ в договарянията за приемане на страната в БРИКС, който Ройтерс цитира, без да посочва.

" Много приказки, по-малко дейности "

Изложените дотук публични мнения на БРИКС към този момент отразяват доста сходни паники. В подтекста на желанието на блока да се трансформира в контраст на Запада и изключително сега, в който напрежението сред Китай и Съединени американски щати нараства, а Русия е в недружелюбност поради нашествието си в Украйна, разширението на организацията може да даде по-голяма тежест на посланието ѝ за световни промени. В навечерието на срещата на върха в Йоханесбург обаче под светлината на прожекторите са минусите на блока.

Като се има поради, че на форума се чака водачите на страните в БРИКС да разискват рамката по приемане на нови членове и се знае, че Китай и Русия нямат самообладание да разширят организацията, други основателки на блока като Бразилия са обезпокоени от ускоряването на този развой. 

А в това време осезаемите изгоди от участието в БРИКС понижават. Най-същественото достижение на блока – Новата банка за развиване, или просто " банката на БРИКС ", към този момент забави темповете на разпределяне на заеми, в допълнение затруднена от наложените международни наказания на една от страните основателки на организацията – Русия. 

На собствен ред дребните страни, които се надяват на икономическо възкръсване около участието си в БРИКС, могат да се взрат в опита на Южна Африка. В интерес на истината търговията на тази страна в границите на БРИКС бележи постоянен напредък от момента на присъединение към блока съгласно данните на южноафриканската Корпорация за индустриално развиване. Този напредък обаче се дължи в огромната си част на импорт от Китай, а блокът към момента заема единствено една пета от двупосочната търговия на Южна Африка. Към предходната година Бразилия и Русия, взети дружно, сформират едвам 0,6% от износа на РЮА. Търговският недостиг на Южна Африка във връзка с сътрудниците ѝ в БРИКС скочи четирикратно - спрямо 2010 година – до 14,9 милиарда щатски $.

Подобни финансови резултати би трябвало да накарат страните кандидатки за участие в БРИКС малко да се поспрат, отбелязва Стивън Грузд.

" Трудно е да се откри нещо действително, което БРИКС е постигнала. Приказки доста. Далеч по-малко дейности ", споделя той.

Източник: БТА
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР