Над 20 са вече пунктовете в страната, където се издават

...
Над 20 са вече пунктовете в страната, където се издават
Коментари Харесай

40 лв. на ден за 25 хил. бежанци от Украйна, общо 50 хил. пребивават у нас

Над 20 са към този момент пунктовете в страната, където се издават регистрационни карти за краткотрайна протекция на бягащите от войната в Украйна, оповестиха от държавната осведомителна работа.

Освен на двата гранични пункта при Русе и Дуранкулак, значимият документ може да бъде получен и на ЖП гарата в София, както и в районните или регионалните представителства на Министерство на вътрешните работи в Несебър, Поморие Бургас, Свиленград, Благоевград. Картата с новите места се обновява и добавя непрестанно на държавния портал. Освен тези данни, на формалния уебсайт може да се наблюдават и дневните информации за броя влизащи хора от Украйна, какъв брой от тях остават и са настанени у нас.

Колко бежанци са останали в България?

В нашата страна са влезнали над 100 000 украинци, от тях близо 50 000 са останали в България. До момента към 1500 имат краткотрайна протекция, регистрирани са към 700 души, потърсили интернационална протекция и още толкоз са входираните в Държавната организация за бежанците молби.

Стана ясно още, че над 25 хиляди души към този момент са получили заслон при изискванията на утвърдената от държавното управление стратегия за 40 лв. дневно.

Колко места за настаняване има у нас?

В Националния туристически указател са декларирани 99 места за настаняване по програмата, потенциалът им е близо 21 хиляди кревати.

Всичко належащо за здравното обслужване на идващите в България е обезпечено от Министерството на здравеопазването. Работи телефонна линия за ориентиране към лечебни заведения. Децата ще бъдат включени в особено направения имунизационен календар, съгласуван с украинския, с цел да могат да покрият здравните условия за постъпване в детско заведение или учебно заведение.

Какви обществени помощи получават?

Министерството на труда и обществената политика е институцията за подкрепяне на искащите поддръжка, посредством дирекция " Социално подкрепяне ". Условието е да имат документ за идентичност, по-късно да са привързани към съответно място на живеене, с цел да получат като лица в риск еднократна помощ от 375 лв.. Ако пребиваването им продължи до идващ отоплителен сезон, те ще имат и помощ за отопление. Предвидено е право на доплащане, в случай че при тях има настанени деца за развъждане.

Вече има указател на децата, поискали статут леговище, към момента няма сигнали за поискана краткотрайна протекция. До момента се знае за 2 непридружени деца и 96 деца с придружители. При влизане в България на възрастен и дете, възрастният би трябвало да подаде декларация, че желае да се грижи за това дете.

Ще има ли задоволително работни места?

Министерство на нововъведенията води дейни договаряния с българските работодатели, прогнозната вероятност за броя на работните места е 200 000. Агенцията по заетостта изследва потребностите за работа на идващите, специфична секция на уеб страницата на организацията Възможности за работа на украински жители (анкети за търсещи работа и за предлагащи работа) се актуализира непрестанно.

Служители на регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи са в непрекъснат контакт с пристигналите украинци, с оглед обезпечаването на информация, отбрана и успокоение в обитаемоте места. Транспортът за нуждаещите се от всеки първичен приемателен пункт до място за настаняване на територията на страната се обезпечава от Главна дирекция " Пожарна и спешна сигурност ".

Организацията на граничните пунктове се построява в две направления – бърза регистрация на бягащите от войната при влизането им в България и, редом, непоколебим граничен надзор за преценка дали някое от влизащите лица би било евентуална опасност за националната сигурност. Разработен е рисков профил и обстоен протокол за реализиране на активността на " Гранична полиция " в изключителните условия.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР