Пенсиите да се вдигнат с 11% от 1 юли. Това

...
Пенсиите да се вдигнат с 11% от 1 юли. Това
Коментари Харесай

Министър Ивайло Иванов предлага: Пенсиите се вдигат с 11%, а не с 10

Пенсиите да се вдигнат с 11% от 1 юли. Това ще предложи служебния министър на труда и обществената политика Ивайло Иванов на съвещанието на надзорния съвет на Националния застрахователен институт във вторник.

В момента златното швейцарското предписание разрешава нарастване на пенсиите от 1 юли с 10%, а не с 11% както бе заложено в бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО). Причината е, че формалните резултати демонстрират по-ниска инфлация и по-малък ритъм на повишаване на междинния застрахователен приход, отколтото тези, върху, които е изработен плана на бюджета. Служебният обществен министър обаче ще внесе свое предложение този % да не се трансформира, а да остане 11%. 

Реално процедурата по нарастване на пенсиите по швейцарското предписание е такава всяка година. Парламентът първо гласоподава нарастване с %, който е леко повишен, защото се пресмята по планирани данни. Впоследствие Национален осигурителен институт в осъществяване на Кодекса за обществено обезпечаване предлага за утвърждение правилно изчислено нарастване, а общественият министър се възползва от правото си да предложи нарастване с % по закона за бюджета.

От ПП-ДБ обаче не изчакаха съвещанието на надзора на Национален осигурителен институт във вторник, а прибързаха да изискат изключително съвещание на Народното събрание по тематиката за нарастването на пенсиите. Направи го някогашният финансов министър Асен Василев, който в действителност създаде бюджета за 2024 година

" Служебният кабинет се пробва да открадне 100 млн. лв. от българските пенсионери като не направи плануваното в бюджета 11% нарастване на пенсиите от 1 юли, а го понижи на 10%. Това значи да взима по 8 лева от всеки пенсионер ", съобщи в Русе Асен Василев.

Разяснения каква в действителност е процедурата внесе някогашната обществена министърка, а в този момент зам.-председател на ГЕРБ Деница Сачева. Тя също уточни правото на обществения министър да предложи по-голям % на нарастване на пенсиите.

" Законът за бюджета на ДОО за 2024 г. е разчетен при параметри за повишаване на междинния застрахователен приход и повишаване показателят на потребителските цени, които в съответствие 50 на 50, образуват 11% за осъвременяване на пенсиите по реда на член 100 от КСО. А средства за това осъвременяване са планувани за бюджета за 2024 година Отчетните данни към този миг, с цел да се приложи императивната норма на чл.100 от КСО, са за % в размер на 10%. На идното съвещание на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт и, което ще се организира на 14.05.2024 година, в правата на министъра на труда е да предложи на Народно събрание нарастване с 11%, както е заложено в ЗБДОО, което да се одобри ", описа Сачева.

" Това се случва безусловно всяка година. Администрацията на Национален осигурителен институт предлага текст, който тъкмо извършва закона, а политическото решение се взема от надзора на Национален осигурителен институт и то нормално е съобразено с рамката дадена от бюджета на държавното публично обезпечаване ", споделя още Сачева. 

" Асен Василев знае това. Знае доста добре, че във вторник надзора на Национален осигурителен институт ще вземе решение пенсиите да се осъвременят с 11%. И хората ще си получат парите до стотинка. И пари от пенсионерите няма по какъв начин да се крадат. Защото бюджета на Национален осигурителен институт не може да се употребява за донорство на държавния бюджет. Но този човек обича да лъже. Обича да гази закона.

Няма никаква потребност от никакви изключителни съвещания на Народното събрание за нещо, което е в пълномощията на Надзора на Национален осигурителен институт и по този начин или другояче ще се случи. Асен Василев не избавя безусловно никого с изключение на личната си безславна кариера ", добави още зам.-шефката на ГЕРБ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР