Над 20 евродепутати от комисията по външни работи на Европейския

...
Над 20 евродепутати от комисията по външни работи на Европейския
Коментари Харесай

Евродепутати зоват София и Скопие за компромиси по спорните въпроси

Над 20 евродепутати от комисията по външни работи на Европейския парламент упорстват Съвета да утвърди преговорната рамка за Северна Македония и Албания.

Евродепутатите, измежду които българският представител от „ Обнови Европа “ и докладчик за Северна Македония Илхан Кючюк, ръководителят на външната комисия Дейвид Макалистър, докладчикът за Северна Македония в сянка от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Таня Файон приканват всички заинтригувани страни да намерят решение, с което да се подсигурява, че договарянията за присъединение ще стартират преди края на годината.

Като предизвестяват, че замразяването им ще подкопае доверието в Европейски Съюз на Западните Балкани, евродепутатите молят към България и Северна Македония да намерят компромис по двустранните проблеми, с който да се избегне спомагателното закъснение на процеса.

„ България би трябвало да утвърди откриването на междуправителствена конференция със Северна Македония допустимо най-бързо и при всички положения през декември, като по този метод признае напъните на страната за присъединението ѝ към Общността. Северна Македония в ролята си на кандидат-член също би трябвало да постави всички старания за решаването на противоречивите въпроси “, акцентират представителите в Европейския парламент.

От българска страна обявиха за „ Хоризонт “, че позицията ни не е изменена и припомниха, че България поддържа започването на договаряния за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз, само че при избрани условия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР