Над 20 000 тримесечни рибки от критично застрашения вид руска

...
Над 20 000 тримесечни рибки от критично застрашения вид руска
Коментари Харесай

WWF пусна над 20 000 есетри по Дунав

Над 20 000 тримесечни рибки от сериозно застрашения тип съветска есетра поеха своя път от Белене през делтата на Дунав до Черно море. Руската есетра е измежду последните четири есетрови типа, които към момента се срещат в Дунав. Международният съюз за отбрана на природата класифицира есетрите като най-застрашената група от типове в света. Затова в продължение на доста години WWF България работи за опазването на техните естествени местообитания. През 2014 и 2015 година тя стана първата природозащитна организация, която извърши зарибяване на Дунав, като пусна в басейна на реката 50 000 есетрови риби.
Руските есетри, които в миналото са били най-разпространеният тип есетрови риби по Дунав, през днешния ден са сериозно застрашени. През последното десетилетие има единствено няколко открити екземпляра в река Дунав. Новото стартиране на рибки обаче носи и нова вяра за подсилване на популациите. Есетрите бяха закупени с помощта на великодушното подпомагане на WWF Австрия.
Рибките са с генетично потвърден дунавски генезис. Това е значимо както за тяхното пригаждане към особеностите на околната среда, по този начин и като гаранция, че локалните популации не са изложени на спомагателен риск с стартирането на непознати типове. Есетрите са отгледани в аквакултури при условия, наподобяващи тези на речната екосистема.
Според специалистите на WWF рибите са достигнали възраст, която ги прави по-малко уязвими на опасности и покачва шанса им за оцеляване по време дългия път към Черно море. Природозащитната организация приканва риболовците по течението да пазят дребните рибки, защото те могат елементарно да се заплетат в техните мрежи. Ако това се случи, те би трябвало неотложно да бъдат освободени и пуснати назад в реката.
В момента в действие е цялостна възбрана за улов на есетри в Дунав и Черно море. Възрастните екземпляри, които навлизат в река Дунав, с цел да се възпроизвеждат, към момента стават плячка на бракониери. Причината е високата цена на техния хайвер на черния пазар. WWF предизвестява, че всеки артикул от дива есетра е противозаконен и вреди както на дребното останали есетрови популации, по този начин и на бъдещите приходи на риболовците.
Жизненият цикъл на есетровите риби прилича този на индивида – те живеят дълго, само че се развъждат единствено няколко пъти в живота си. Ще отминат 12-15 години преди нашите съветски есетри да се завърнат назад в Дунав и да основат своето първо потомство. По тази причина те са доста уязвими на свръхулов и бракониерство. Затова трбява да пазим техните местообитания и да им дадем късмет да изградят постоянна популация. В противоположен случай рискуваме да загубим скъп тип, оживял в продължение на 200 милиона години.
Повече за живота на тези величествени създания можете да видите във кино лентата на WWF „ Тайнствените властелини на Дунав “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР