Начисляване на такси и комисионни, свързани с усвояване и управление

...
Начисляване на такси и комисионни, свързани с усвояване и управление
Коментари Харесай

За какви уловки да следим при теглене на кредит?

Начисляване на такси и комисионни, свързани с асимилиране и ръководство на заемите са най-често срещаните неравноправни клаузи в договорите и общите условия за даване на заеми на физически лица, оповестяват от Комисията за отбрана на потребителите.

Сред другите неравноправни клаузи изпъкват критерии за оповестяване на предварително погасяване, както и начисляване на такси и комисиони за същите отвън законоустановените, както и късите периоди и невъзможни условия за обезпечаване на гарант.

От 2016 година до в този момент са оценени общите условия на 57 небанкови финансови институции и е открито съществуването на неравноправни клаузи. След направените рекомендации от КЗП за отстраняването им 45 от сдруженията са се съобразили с тях. През последната година към 3 сдружения от бранша са изпратени рекомендации за премахване на неравноправните клаузи и се чака тяхното мнение. За други 9 сдружения КЗП е инициирала завеждане на групови искове за прогласяване нищожността на неравноправните клаузи от способния съд.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Необслужваните бързи заеми скочиха с 56% на годишна база, со...

През 2020 година по Закона за потребителския заем са осъществени 292 инспекции, регистрират от комисията. Издадени са 29 наказателни постановления за наказания. Комисията от време на време проучва клаузите в потребителските контракти и общите условия на всички стопански оператори - финансови (банкови и небанкови) институции, туроператори, застрахователи, пощенски оператори, телекомуникационни компании и др.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР