Началото на проекта бразилският фотограф Себастиао Салгадо поставя през 2013

...
Началото на проекта бразилският фотограф Себастиао Салгадо поставя през 2013
Коментари Харесай

Арт пътеводител | Есен в Мадрид

Началото на плана бразилският фотограф Себастиао Салгадо слага през 2013 година В продължение на седем години той дружно със брачната половинка си (кураторка и сценографка на неговата работа, за която Салгадо споделя, че са правили съвсем всичко дружно през последните шест десетилетия) снима някои от най-затънтените места в джунглата и документира живота на дванадесет локални племена.

Себастиао и Лелия Салгадо откриха изложбата в културния център в Мадрид (остава тук до 14 февруари 2024 година, а по-късно ще бъде показана и в Барселона съгласно уредниците от La Fabrica).

Повече от двеста широкоформатни фотографии, филми, особено композиран от френския музикант Жан-Мишел Жар саундтрак, достоверни звуци и музика от Амазония основават поглъщащо мултисензорно прекарване.

Изложбата на един от най-значимите модерни фотографи влияе мощно - тя по едно и също време разкрива хубостта на Амазонската джунгла и внушава мисълта за това какъв брой жизненоважни за оцеляването на нашата планета са нейните " бели дробове ".
Фотограф: Sebastiao Salgado Реклама
" Амазония е раят на Земята, колосална територия, от която подвластен всички. До огромна степен изложбата цели точно да осведоми хората, с цел да окажат напън върху политиците и икономическата система с нейните облаги, с цел да бъде понижена употребата на Амазония. Ако загубим тази екосистема, ще е доста мъчно за човечеството да оцелее ", споделя излъчващият забележителна сила 79-годишен фотограф.

Досега пътуващата галерия " Амазония " към този момент е посетена от над милион и половина фенове. Издателство разгласява няколко формата на едноименния албум - огромно първокласно издание Sumo с цена 3000 евро, книга XL (100 евро) и всеобщо издание (15 евро).
Дворецът " Маудес " по време на отворените дни Фотограф: David Spence
Сред огромните арт събития в испанската столица е и изложбата " Моне " с повече от петдесет шедьовъра на " бащата на импресионизма " Клод Моне, която демонстрира до 25 февруари 2024 година Творбите идват от Musee Marmottan Monet в Париж, където се съхранява най-голямата и значима сбирка от произведения на великия френски художник, резултат от великодушното подаяние, направено от сина му Мишел през 1966 година Изложбата е проведена от CentroCentro в двореца " Сибелес ", част от Департамента за просвета, туризъм и спорт на мадридското кметство и Arthemisia, една от водещите компании в региона на огромните интернационалните изложения. Лично кметът на Мадрид Хосе Луис Мартинес-Алмейда дефинира изложбата като неповторима опция за среща с " гениалността, изключителните достижения и пристрастеността към изкуството, с които е белязан животът на Клод Моне ".
Изложбата на Моне включва над 50 негови шедьовъра
Изложбата наблюдава цялостното творчество на художника посредством творбите, към които самият той е бил най-привързан и които ревностно пази до гибелта му в къщата си в Живерни, във френската област Нормандия. Сред тях са и няколко картини от емблематичната серия " Водни лилии " (1917-1920 г.). В Мадрид идват също произведения като " Влак в снега. Локомотивът " (1875 г.), " Лондон. Парламентът. Отражения върху Темза " (1905 г.) и " Глициния " (1919-1920 г.).
Реклама
показва галерия (до 28 октомври) с най-новите осъществени през последните две години произведения на мадридския фотограф Чема Мадос . 65-годишният Мадос е един от най-известните испански фотографи , показвал творбите си в целия свят, в това число и в България по време на фестивала " Фотофабрика " през 2014. Чрез комплициран и характерен език от поетични и непредвидени метафори черно-белите изображения на Мадос съумяват да извадят фотографирания обект от най-очевидния му подтекст и да му придадат нов смисъл, който придобива субективно значение за наблюдаващия. " За мен е значимо изображението да продължи да съдържа някаква мистерия и конспирация, да не е изчерпано. Но и да не губи прелест за фена с течение на времето ", споделя Чема Мадос.
" Без заглавие " (2023) Автор: Chema Madoz Източник: Galería Elvira Gonzále
Любопитно е, че за по-малко осведомените с изкуството изложбата " Саура, да рисуваш както обичаш " в незабавно препраща към световноизвестния режисьор и фотограф Карлос Саура (1932 - 2023). Става въпрос обаче за произведения на неговия по-малко прочут даже в Испания брат Антонио Саура (1930 - 1998). И въпреки всичко той е един от най-значимите испански художници на XX век . По думите на самия актьор в цялото му творчество има една централна тематика - човешката фигура, употребена и деформирана по най-различни способи.
Работа на Антонио Саура
демонстрира изложбата " Артисти и модели. Истории за пристрастеност, съзидание и опустошение " (до 7 януари 2024). Деветдесет и девет произведения, които хвърлят друг взор към велики фигури в историята на изкуството (сред тях са Тулуз-Лотрек, Пикасо, Дали, Франсис Бейкън, Ман Рей, Робърт Капа ) и които ни описват за гениите оттатък тяхната работа; за възприятията им, непризнатите им пристрастености или възхищението им от дамите или мъжете, които са обичали. Романтичните връзки на артистите с техните вдъхновения от време на време са били източник на огромна витална и професионална сила. В други случаи връзките им са били разрушителни.

От 9 ноември във Fundacion Canal идва и " Берлинската стена. Един разграничен свят " , най-голямата пътуваща галерия за Берлинската стена. Ще бъдат показани повече от триста истински предмета, видеоклипове и същински свидетелства на хора, живели от двете страни на стената в продължение на съвсем три десетилетия от 1961 до 1989 година Сред предметите са двадесет метра от стената дружно с материали, като да вземем за пример част от бодливата тел, положена в ранните стадии на разделянето на Берлин. Включени са и предмети от бита, които берлинчани съобразително са употребявали за контрабанда, доставяне с съществени артикули и връзка сред цивилните от двете страни. Показани са и експонати, свързани с рухването на Стената и надлежно края на студената война през 80-те години на ХХ век, като да вземем за пример истинските принадлежности, с които на 9 ноември 1989 година хората стартират да унищожават стената.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР